FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužena petorica "Škorpiona" zbog ratnog zločina u Srebrenici

BEOGRAD,7. listopada 2005.(Hina) - Tužiteljstvo za ratne zločine uBeogradu u petak je podiglo optužnicu protiv petorice pripadnikaparavojne postrojbe "Škorpioni" za ratni zločin protiv šestoricezarobljenika iz Srebrenice 1995. godine.
BEOGRAD,7. listopada 2005.(Hina) - Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu u petak je podiglo optužnicu protiv petorice pripadnika paravojne postrojbe "Škorpioni" za ratni zločin protiv šestorice zarobljenika iz Srebrenice 1995. godine.

Slobodana Medić, Pero Petrašević, Aleksandar Medić, Aleksandar Vukov i Branislav Medić optuženi su da su 17. srpnja 1995. godine, u mjestu Godinjske bare kod Trnova ubili šestoricu zarobljenika bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice, među kojima su dosad identificirani 17-godišnjaci Safet Fejzić i Azmir Alishpahić, te 36-godišnji Sadik Saltić.

Zarobljenici su, prema navodima optužnice, prevezeni kamionom iz Trnova te odvedeni do spaljene vikendice Hasana Zvizdića. Tamo su s leđa strijeljana četvorica zarobljenika, dok su dvojica preostalih morali prenijeti tijela strijeljanih iza kuće, nakon čega su i oni strijeljani.

"Specifično za ovaj slučaj je to da je šest osoba bošnjačke nacionalnosti lišeno života na izrazito svirep način, u što se javnost mogla uvjeriti i prikazivanjem snimke u Haškom sudu. Tri žrtve još nisu identificirane, a naše Tužiteljstvo u okviru regionalne suradnje s Bosnom i Hercegovinom i dalje radi na tome", kazao je za Radio B 92 glasnogovornik Tužiteljstva Bruno Vekarić.

Protiv još dvojice pripadnika "Škorpiona" navedenih u optužnici, Milorada Momića i Slobodana Davidovića, postupak je razdvojen, s obzirom na to da je Momić u bijegu, a protiv Davidovića se postupak vodi u Republici Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙