FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija suočena s naslijeđem režima Slobodana Miloševića

BEOGRAD,4. listopada 2005.(Hina) - Srbija se i dalje, unatoč uspjehupostignutom posljednjih godina na makroekonomskom planu godina,suočava s teškim naslijeđem režima Slobodana Miloševića i pred njom sunove krize i nesigurnosti u rješavanju statusa Kosova i budućnostidržavne zajednice, kazao je u utorak u Beogradu predstavnik Europskeunije Stefan Lene.
BEOGRAD,4. listopada 2005.(Hina) - Srbija se i dalje, unatoč uspjehu postignutom posljednjih godina na makroekonomskom planu godina, suočava s teškim naslijeđem režima Slobodana Miloševića i pred njom su nove krize i nesigurnosti u rješavanju statusa Kosova i budućnosti državne zajednice, kazao je u utorak u Beogradu predstavnik Europske unije Stefan Lene.

Obraćajući se sudionicima dvodnevne konferencije o temi "Srbija - pet godina poslije", posvećene promjenama u Srbiji nakon smjene Slobodana Miloševića 5. listopada 2000. godine, Lene je kazao da je "Srbija ključni partner EU, što je potvrđeno i odlukom o započinjanju pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore (SCG)", donesenom u ponedjeljak.

"Pridruživanje EU će biti teško i trajat će neko vrijeme, ali u ovome smo zajedno i ne sumnjam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti", poručio je on.

Voditelj izaslanstva Europske komisije u SCG Josep M. LLoveras ocijenio je da su "reformski procesi u Srbiji daleko od završetka", ali da je nesporno da postoji volja da se oni provedu do kraja.

Savjetnik srbijanskog premijera Vladeta Janković rekao je da je 5. listopada 2000. godine, dan kad je Slobodan Milošević izgubio vlast, datum kada je Srbija "zakoračila u demokraciju", ali da je država još daleko od svega obećanoga. Pritom, zasluge za dosadašnje demokratske promjene pripadaju svima koji su u posljednjih pet godina vodili državu, kazao je Janković, posebno spomenuvši ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Predsjednik Skupštine Srbije Predrag Marković ocijenio je da zbog nedostatka političke volje nije ostvareno obećanje da će biti donesen novi Ustav, te konstatirao da je "najveći problem što u Srbiji trenutačno nema konsenzusa među političkim elitama".

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić je kazao da je integracija Srbije u Europu, nakon promjene 2000. godine, moglo biti puno brža.

"Realno smo mogli prije godinu dana imati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju , a mi tek sada počinjemo pregovore, što je odgovornost i bivše i sadašnje vlade", rekao je Ljajić.

Na dvodnevnoj konferenciji sudjeluju brojni političari, eksperti, predstavnici nevladinih organizacija a u srijedu će govoriti najviši državni dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙