FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić: Srbija nedovoljno drukčija poslije pada Miloševića

BEOGRAD,5. listopada 2005.(Hina) - Bilo bi pogrešno reći da u Srbijinema promjena od 2000. godine, kad je 5. listopada pao režim SlobodanaMiloševića, ali "Srbija nije dovoljno drukčija", kazao je u četvrtaksrbijanski predsjednik Boris Tadić.
BEOGRAD,5. listopada 2005.(Hina) - Bilo bi pogrešno reći da u Srbiji nema promjena od 2000. godine, kad je 5. listopada pao režim Slobodana Miloševića, ali "Srbija nije dovoljno drukčija", kazao je u četvrtak srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Govoreći drugog dana skupa o temi "Srbija - pet godina poslije" u beogradskom Sava centru, Tadić je upozorio na snage koje se održavaju na političkoj pozornici, a prije pet godina bile su spremne "upotrijebiti masovnu silu protiv građana" radi održanja svoje vlasti.

Članstvo u EU nije cilj sam po sebi, već je cilj promjena kvalitete društva i njegove sposobnosti da rješava probleme građana, kazao je Tadić. U Srbiji nema strateškog vođenja države i suglasnosti oko ciljeva, osim onih koji se "pomalo lakonski navode", primjerice članstvo u EU i europske integracije.

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore (SCG) Vuk Drašković na istom je skupu pozvao sve demokratske snage u Srbiji da se ujedine oko "bitnih pitanja budućnosti" i da se napravi jasna crta razgraničenja između proeuropskih i antieuropskih snaga. Drašković je uz ostalo rekao da "ne razumije da je stranka ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića danas u oporbi proeuropskoj vladi Srbije", kao što je "nelogično i neobjašnjivo" da tu vladu podržava stranka čiji je predsjednik Slobodan Milošević.

Sudionicima skupa obratili su se i bivši ministar vanjskih poslova Grčke Georgios Papandreau i ministar vanjskih poslova Slovačke Eduard Kukan, poručivši proeuropskim snagama u Srbiji da moraju biti jedinstvene na putu ka EU.

"Želimo da budete dio naše obitelji, da se mijenjate i reformirate", kazao je Papandreau, dodajući da se problemi mogu riješiti "uz političku volju da se ide naprijed.

Dvodnevnu konferenciju, na kojoj sudjeluju brojni političari, stručnjaci, predstavnici nevladinih organizacija i drugi, organizirala je nevladina udruga Beogradski fond za političku izuzetnost i njemačka zaklada Marshall.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙