FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski premijer otklonio kritike na račun gospodarskog programa

PARIZ, 7. listopada 2005. (Hina/AFP) - Francuski premijer Dominique deVillepin otklonio je kritike na račun svog gospodarskog programa,reagiravši na prosvjede koji su prije dva dana izveli na ulice tisućeFrancuza.
PARIZ, 7. listopada 2005. (Hina/AFP) - Francuski premijer Dominique de Villepin otklonio je kritike na račun svog gospodarskog programa, reagiravši na prosvjede koji su prije dva dana izveli na ulice tisuće Francuza.

U prvom televizijskom intervjuu u udarnom terminu otkada je prije četiri mjeseca preuzeo premijersku dužnost, Villepin je kazao da je primijetio "nezadovoljstvo", "zabrinutost", "obeshrabrenost i "skepsu" demonstranata.

"Želim reagirati na primjedbe naših sugrađana i istodobno predložiti socijalnim partnerima otvorene i brze rasprave", kazao je, obećavši početak razgovora "sljedećih tjedana".

Organizator masovnih prosvjeda održanih u utorak najveći je francuski sindikat koji je objavio da je u njima sudjelovalo više od milijun ljudi u znak prosvjeda protiv Villepinovih planova privatizacije i promjena u praksi zapošljavanja i otpuštanja. Policija je navela dvostruko manji broj.

Pet najvećih sindikata zatražilo je štrajk kako bi se prosvjedovalo protiv oprezne reformske politike Villepinove vlade desnog centra i zatražilo više plaće.

Iako je otvorio raspravu o najvećem izvoru bojazni sindikata, novom kolektivnom ugovoru o radu, koji će kompanijama s manje od 20 zaposlenika olakšati njihovo otpuštanje u prve dvije godine angažmana, Villepin je kazao da neće od njega odustati.

Sasvim je normalno da radnik ovih dana ima "više zaposlenja" tijekom svog radnog staža, naglasio je Villepin, dodajući da bi se rasprave sa sindikatima trebale usredotočiti na osiguranje općeg rada radnika a ne konkretnih zaposlenja, i to kroz strukovno obrazovanje i pomoći pri zapošljavanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙