FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle zbog strahovanja od nestašice lož-ulja

LONDON, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su uponedjeljak budući da su američke rafinerije oštećene tijekompustošenja uragana i dalje zatvorene a štrajkovi u francuskimpostrojenjima prijete prekidom opskrbe pa potrošači strahuju odzimskih nestašica.
LONDON, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak budući da su američke rafinerije oštećene tijekom pustošenja uragana i dalje zatvorene a štrajkovi u francuskim postrojenjima prijete prekidom opskrbe pa potrošači strahuju od zimskih nestašica.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 34 centa na 66,58 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 35 centi na 63,83 dolara.

U SAD-u je nakon pustošenja uragana i dalje zatvoreno desetak rafinerija, odnosno oko 18 posto rafinerijskih kapaciteta. Posljedica takvog stanja je dnevni gubitak više od 1,3 milijuna barela benzina.

"Imat ćemo problema kada je u pitanju dostupnost benzina i cijene prirodnog plina i lož-ulja", kazao je u ponedjeljak u jednom intervjuu američki ministar za energetiku Samuel Bodman.

Najnoviji podaci američke vlade pokazali su da su se zalihe benzina smanjile za 5,9 milijuna barela u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zalihe lož-ulja i dalje su više nego prethodne godine ali su smanjene u odnosu na tjedan ranije, i to upravo u vrijeme kada kompanije obično počinju gomilati zalihe kako bi pokrile vrhunac zimske potražnje.

Glavna jedinica BP-a u Francuskoj Innovene objavila je u ponedjeljak da je smanjila proizvodnju u svojoj rafineriji u Laveri zbog štrajka lučkih radnika. U toj se rafineriji proizvodi 220 tisuća barela dnevno a mogla bi ostati zatvorena do srijede bude li štrajk nastavljen.

Snažniji rast cijene spriječile su bojazni vezane za indekse poslovnog i potrošačkog povjerenja. Naime, središnja japanska banka objavila je u ponedjeljak 'tankan' izvješće koje je pokazalo slabiji od očekivanog rast poslovnog povjerenja japanskih kompanija u proteklom tromjesečju.

I potražnja za benzinom u SAD-u u protekla četiri tjedna bila je u prosjeku gotovo tri posto ispod prošlogodišnje, pokazali su podaci američke vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙