FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 120. obljetnica rođenja Dore Pejačević

NAŠICE, 10. rujna 2005. (Hina) - Komemoracijom i koncertom večeras je uNašicama obilježena 120. obljetnica rođenja prve hrvatskeskladateljice Dore Pejačević.
NAŠICE, 10. rujna 2005. (Hina) - Komemoracijom i koncertom večeras je u Našicama obilježena 120. obljetnica rođenja prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Obilježavanje je ujedno sastavni dio festivala Dani slavonske šume i 12. Memorijala Dore Pejačević.

Zavičajni muzej Našice, Zagrebački operni studio i osječko Hrvatsko narodno kazalište organizirali su komemoraciju na Dorinom grobu pokraj kapele obitelji Pejačević.

Predsjednica Memorijala Silvija Lučevnjak podsjetila je da je Dora rođena u Budimpešti 10. rujna 1885. godine, a dio djetinjstva i mladosti provela je u Našicama.

U našičkoj župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga održan je "Koncert vokalne lirike Dore Pejačević". Pod ravnanjem Antuna Petrišića, nastupili su solisti osječkog HNK Sanja Tot-Špišić, Katalin Brunjai-Hihlik, Valentina Fijačko, Helena Lucić, Vlaho Ljutić, Berislav Puškarić, Eva Kirchmayer-Bilić, Mario Čopor i Tanja Tortić.

Dora Pejačević, koja je prvu skladbu napisala u 12. godini, glazbeno obrazovanje započela je u Zagrebu, a nastavila u Dresdenu i Muenchenu. Nakon udaje 1921. godine, živi u Muenchenu gdje ostaje do iznenadne smrti 1923. godine. Iza nje je ostao bogat opus, 58 djela. Pokopana je na našičkom groblju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙