FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filozofski simpozij u povodu 80. obljetnice rođenja Vanje Sutlića

ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Dvodnevni filozofski simpozij"Izgledi povijesnoga mišljenja" u čast Vanje Sutlića, koji je svojimdjelom i osobnošću ostavio dubok trag u suvremenoj hrvatskojfilozofiji, priredit će 6. i 7. listopada u Zagrebu časopis Tvrđa,Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski centar PEN-a.
ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Dvodnevni filozofski simpozij "Izgledi povijesnoga mišljenja" u čast Vanje Sutlića, koji je svojim djelom i osobnošću ostavio dubok trag u suvremenoj hrvatskoj filozofiji, priredit će 6. i 7. listopada u Zagrebu časopis Tvrđa, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski centar PEN-a.

Na simpoziju, kako su najavili organizatori, sudjelovat će filozofi iz Zagreba, Sarajeva i Ljubljane, nastojeći svojim prilozima rasvijetliti temeljne ideje i misaone sklopove tog mislioca prebolijevanja epohe s kojim se uistinu tek danas mogu razumjeti granice znanstveno-tehničkog svijeta, globalizacije, fenomena nacije, kulture i identiteta.

Vanja Sutlić (1925.-1989.) bio je prvi u nas koji je Heideggerovo mišljenje suvereno i autentično interpretirao, otvarajući bitna pitanja prevladavanja epohe svijeta rada, kao što je istodobno u dijalogu s Marxom i Nietzscheom postavio temelje za iskorak iz nihilizma suvremenog svijeta.

Utemeljio je biblioteku filozofske literature "Logos" u Sarajevu, gdje je predavao kao i u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Koelnu.

Njegova filozofska misao sabrana je u knjigama "Bit i suvremenost" (1972.), "Praksa rada kao znanstvena povijest" (1974.), "Kako čitati Heideggera" (1988.) i posthumno "Uvod u povijesno mišljenje" (1994.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙