FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Ljubljana je ipak trebala pričekati

LJUBLJANA,6. listopada(Hina) - Ljubljansko "Delo" u četvrtak se ukomentaru pod naslovom "Fiksiranje magle" osvrće na političkuatmosferu u Sloveniji nakon što je parlament gotovo konsenzualnoprihvatio zakon o ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu.
LJUBLJANA,6. listopada(Hina) - Ljubljansko "Delo" u četvrtak se u komentaru pod naslovom "Fiksiranje magle" osvrće na političku atmosferu u Sloveniji nakon što je parlament gotovo konsenzualno prihvatio zakon o ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu.

"Ovih dana nije lako biti slovenski stručnjak za pomorsko pravo. U ozračju potpunog političkog jedinstva, kad se velik dio javnosti tako lijepo osjeća i misli da je parlament konačno povukao pravi i hrabri potez u pregovorima s Hrvatskom, potrebno je argumentirano i s pravnom logikom rastumačiti kako se slovenska pregovaračka doktrina iz vremena pomorsko prikraćene države (što je čak bilo napisano u pomorskom zakoniku), preko razdoblja Račanovog i Drnovšekovog 'dimnjaka', koji nam je tako lijepo otvarao pristup otvorenom moru da to niti Hrvati nisu mogli preboljeti, sada probila do točke T-5 i kako je ta točka postala epikontinentalni pojas", skeptično se u komentaru pita Damjan Slabe.

"Taj pojas je doduše za sada prilično virtualan, može se razabrati, budući da će zakon koji o njemu govori biti upotrebljiv tek kada se bude znalo gdje se pojas nalazi", navodi Slabe. Komentator kao prilično apsurdnu situaciju ocjenjuje položaj slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela u kojemu se našao, kada je, kako navodi komentator, iste večeri bio u prilici da čestita Hrvatskoj za otvaranje pregovora s Europskom unijom, u čemu je Hrvatsku cijelo vrijeme podržavala i Slovenija, a od onda od Hrvata dobio "tužbu". "Jer zahtjev Hrvatske da se o graničnim sporovima odlučuje preko arbitraže zapravo je tužba protiv Slovenije", pojašnjava Slabe.

"Slovenija i Hrvatska su u sporu oko razgraničenja na moru i sada je Hrvatska službeno poručila da ide na sud. Onome tko te dvije stvari uspije reći u jednoj rečenici, a da mu se ne zatrese glas, a onda još govoriti o brijunskom duhu prijateljstva, taj je uistinu politički genij", primjećuje komentator u vezi Rupelovog nastupa na Slovenskoj televiziji, kad je komentirao slovensko-hrvatske odnose.

No, sada je još teže, nego slovenskim pravnicima i ministrima, slovenskim novinarima u vezi s tumačenjem slovensko-hrvatskih odnosa ako žele sačuvati vjerodostojnost, razmišlja Slabe u svom komentaru.

"Najteže je novinaru koji s jedne strane vodi računa o slovenskim nacionalnim interesima i što boljih pregovaračkih pozicija glede Piranskog zaljeva, a opet mora zbog svoje vjerodostojnosti pred čitateljima reći da ga ovaj pad preko paralele od 45 stupnjeva i 10 minuta južno od točke T-5 podsjeća na situaciju u kojoj je (sadašnji ministar okoliša i predsjednik Slovenske pučke stranke) Janez Podobnik prije lanjskih izbora pao preko bankine uz cestu blizu Jorasove kuće", piše Slabe, podsjećajući na incident pred lanjske parlamentarne izbore kad je zahvaljujući incidentu na graničnom prijelazu Plovanija u kojoj su sudjelovali slovenski Pučani ta stranka postigla nagli rast popularnosti i probila se ne samo u parlament nego i u vladu.

"No, onda su posljedice bile bilateralne, a naravno i unutarnje političke. A ovoga bi puta, zbog Hrvata koji će dobro iskoristiti ovu slovensku pogrešku, posljedice bi mogle biti i multilateralne. Ovo nam stvarno nije trebalo jer smo u trenutku kad su se Zagrebu konačno otvorila vrata u Europsku uniju bili u tako jakoj pregovaračkoj poziciji u kakvoj se nismo našli još od lipnja 1991. godine. Bilo je samo potrebno još malo pričekati", zaključuje svoj kritički komentar u "Delu" Damjan Slabe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙