FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski tisak iznenađen otvaranjem pregovora s Hrvatskom

LJUBLJANA,4. listopada(Hina) - Odluka Europske unije da otvori procespregovora s Hrvatskom u slovenskom je tisku u utorak dočekana siznenađenjem i podsjećanjem da je Carla del Ponte nedavno u Zagrebuizrazila "razočaranje" suradnjom s Haaškim sudom, no političari usvojim izjavama tvrde da se radilo o "očekivanom scenariju" i da jetakav razvoj događaja povoljan i za Sloveniju s kojom Hrvatska imaneka otvorena pitanja.
LJUBLJANA,4. listopada(Hina) - Odluka Europske unije da otvori proces pregovora s Hrvatskom u slovenskom je tisku u utorak dočekana s iznenađenjem i podsjećanjem da je Carla del Ponte nedavno u Zagrebu izrazila "razočaranje" suradnjom s Haaškim sudom, no političari u svojim izjavama tvrde da se radilo o "očekivanom scenariju" i da je takav razvoj događaja povoljan i za Sloveniju s kojom Hrvatska ima neka otvorena pitanja.

"Došlo je do očekivanog scenarija, a za nas je početak pristupnog procesa važan jer će Hrvatska u vrijeme pregovora morati sačuvati status kredibilnog partnera", naveo je u svojoj izjavi predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jožef Jerovšek. On je član vladajućih Slovenskih demokrata (SDS), premijera Janeza Janše, koji ocjenjuju da će Hrvatska od sada biti više sklona uvažavanju slovenskih interesa kad je riječ o otvorenim pitanjima, a osobiti granici na moru.

"Hrvatska će tijekom pregovora morati biti odgovornija prema međunarodnim pitanjima i susjednim državama. Slovenija koja je već sada članica EU-a imat će veću mogućnost utjecaja, a u krajnjem slučaju i blokiranja pregovora", izjavio je Jerovšek, dodajući da Hrvatska ne može očekivati brzi završetak pregovora, te da Europska unija nakon lanjskog masovnog proširenja treba određeno vrijeme za "unutarnju konsolidaciju".

Kako u svom središnjem komentaru u utorak ocjenjuje ljubljansko "Delo", odluka o početku pregovora s Turskom važna je u prvom redu za Europsku uniju, osobito predsjedavajuću Veliku Britaniju. Ta je zemlja, navodi se u komentaru, time ispunila jedan od ključnih ciljeva svog polugodišnjeg predsjedavanja. Eventualno uključenje Turske u Uniju bit će "ne samo trošak" nego i "strateška prednost" koju će Europa dobiti utjecajem na Bliskom istoku, procjenjuje komentatorica Darja Kocbek.

Kad je riječ o početku pregovora s Hrvatskom, ta zemlja, "unatoč zelenom svjetlu, nije bitno bliže punopravnom članstvu nego što je bila do sada", navodi komentatorica koja podsjeća da će Hrvatska i dalje morati surađivati sa sudom u Haagu i da će "generala Gotovinu svakako morati poslati u Haag prije zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja". Članice Europske unije koje su pokazale težnju da kroz proces početka pregovora s Turskom i Hrvatskom poentiraju neke vlastite interese tu će mogućnost imati sve do kraja njihovih pregovora s Unijom, ocjenjuje vodeći slovenski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙