FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: prekinuti razgovori o reformi policije

BANJA LUKA, 12. rujna 2005. (Hina) - U Banja Luci su u ponedjeljakkasno uvečer prekinuti razgovori o reformi policijskih snaga u Bosni iHercegovini.
BANJA LUKA, 12. rujna 2005. (Hina) - U Banja Luci su u ponedjeljak kasno uvečer prekinuti razgovori o reformi policijskih snaga u Bosni i Hercegovini.

Zbog prekida je došlo jer predstavnici Republike Srpske u pregovorima kažu da nemaju mandat za potpisivanje prijedloga sporazuma koji je pripremilo Vijeće ministara BiH.

"Vlada RS neće nikada potpisati taj sporazum zato što on govori da policije Republike Srpske za nekoliko godina neće biti" izjavio je nakon prekida razgovora premijer RS Pero Bukejlović.

On je također kazao da će, najvjerojatnije u utorak, biti zakazana izvanredna sjednica Parlamenta RS na kojoj bi se, po hitnom postupku, raspravljalo o prijedlozima sporazuma srpske strane i Vijeća ministara BiH o reformiranju policije.

Na posljednjem sastanku o reformi policije, koji je održan u Sarajevu 7. rujna, izaslanstvo Republike Srpske tražilo je da javna sigurnost i dio proračuna namijenjen u tu svrhu ostanu u nadležnosti entiteta, odnosno da se ne prenose na državnu razinu BiH.

Nakon neuspjeha pregovora o reformi policije u prošlu srijedu, Europska komisija je ponovila kako očekuje postizanje sporazuma utemeljenog na tri načela: ekskluzivne kompetencije policije moraju se osigurati na državnoj razini BiH, iz njezina rada se moraju eliminirati politički utjecaji, a policijske se regije trebaju odrediti na razini tehničkih i profesionalnih kriterija, a ne međuentitetskih administrativnih crta razdvajanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙