FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: Hrvatskoj ne treba arbitraža, treba tužiti Sloveniju Sudu pravde u Haagu

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Saborski Klub zastupnika HSP-adrži da Hrvatska u sporu oko razgraničenja sa Slovenijom na moru ne bismjela ići na arbitražu, već se odmah tužbom obratiti Međunarodnomsudu pravde u Haagu.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Saborski Klub zastupnika HSP-a drži da Hrvatska u sporu oko razgraničenja sa Slovenijom na moru ne bi smjela ići na arbitražu, već se odmah tužbom obratiti Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić na današnjoj je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru izrazio 'skepsu' prema arbitraži. Ustvrdio je da je taj postupak spor i neizvjestan, te da bi Hrvatska, s obzirom da u pravnom smislu puno bolje stoji nego Slovenija, sigurno dobila spor pred Sudom u Haagu.

Đapić je suglasan s izjavom premijera Ive Sanadera da nema mjesta dramatiziranju, jer je odluka slovenskoga parlamenta o proglašenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene zone pravno ništavna, ali i ističe da treba imati "snažan oprez".

Predsjednik HSP-a smatra da Slovenija nije i neće u službenim istupima odvajati pitanja potpore hrvatskom putu prema EU i ona o spornim pitanjima s Hrvatskom. "Slovenija će i te kako koristiti činjenicu da je već u EU, a mi još nismo", rekao je Đapić, koji ne prihvaća slovenski prijedlog da se, dođe li do arbitraže, osim na moru razmotri i razgraničenje na kopnu. Zanimljivim je ocijenio što je Slovenija takvu odluku donijela na dan kada je Hrvatska započela pregovore o ulasku u EU.

Otvaranje početka pregovora smatra velikim iskorakom Hrvatske, posebno zbog činjenice što se Hrvatska, kako kaže, razilazi sa zapadnim Balkanom. Ta je odluka Vijeća ministara EU, uvjeren je Đapić, pokazala i da slučaj generala Ante Gotovine nije bio razlog prijašnjih odgoda početka pregovora, nego se isključivo radilo o odnosima među članicama EU. Smatra da bi ubuduće trebalo biti lakše riješiti i odnositi se prema slučaju Gotovine, da će se to pitanje manje politizirati, a da će veću šansu u njegovu razrješavanju dobiti hrvatsko pravosuđe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙