FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Slovenija se ne protivi arbitraži ali..

LJUBLJANA,7. rujna 2005.(Hina) - Slovenija se ne protivi arbitraži alije to dugotrajan postupak o kojemu je potreban dogovor, izjavio je usrijedu slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji jeprvi od slovenskih dužnosnika reagirao na izjavu premijera Sanaderada će slovenskom premijeru Janezu Janši predložiti da se pomorskorazgraničenje izvede međunarodnom arbitražom čiji bi sud unaprijedprihvatile i jedna i druga država.
LJUBLJANA,7. rujna 2005.(Hina) - Slovenija se ne protivi arbitraži ali je to dugotrajan postupak o kojemu je potreban dogovor, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je prvi od slovenskih dužnosnika reagirao na izjavu premijera Sanadera da će slovenskom premijeru Janezu Janši predložiti da se pomorsko razgraničenje izvede međunarodnom arbitražom čiji bi sud unaprijed prihvatile i jedna i druga država.

"Slovenija se ne protivi arbitraži, ali je svjesna da njena izvedba nije sasvim jednostavna. To je dugotrajan postupak tijekom kojega se treba dogovarati i postići dogovor o brojnim elementima arbitraže", izjavio je Rupel, a prenijela slovenska agencija STA.

Rupel je dodao da arbitraža u međunarodnim sporovima oko granice nije novost nego jedna od mogućnosti koje stoje na raspolaganju.

Pitanje morske granice s Hrvatskom, osobito u svjetlu sporova oko ekološkog pojasa u Jadranu i izjave premijera Sanadera o arbitraži, u Sloveniji opet postaje jedna od glavnih političkih tema. To je pitanje povod oporbi da vladi premijera Janše pripiše neuspjeh jer je najavljivala da će odnose s Hrvatskom riješiti po dolasku na vlast.

Bivši slovenski premijer Anton Rop izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da je "tako odlučan" prijedlog premijera Sanadera o arbitraži dokaz da je "slovenska politika prema Hrvatskoj doživjela potpuni neuspjeh u rješavanju otvorenih pitanja".

Takav je razvoj situacije i fijasko brijunske izjave dviju vlada u kojoj se obećavalo ubrzano rješavanje problema.

Arbitraža i jadranski pojas ali i cjelokupnost odnosa s Hrvatskom, u žiži su zanimanja medija i javnosti, pa će tako komercijalna televizijska postaja POP-TV u četvrtak političku emisiju "Trenja" posvetiti upravo slovensko-hrvatskim odnosima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙