FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Reakcije na najavu arbitraže

LJUBLJANA,7. rujna 2005.(Hina) - Najava premijera Ive Sanadera da ćeslovenskom premijeru Janezu Janši predložiti da se pitanje granice namoru riješi međunarodnom arbitražom u Sloveniji i dalje izaziva velikupažnju slovenskih medija i javnosti. Na nju je reagirala većinastranaka i neki državni dužnosnici.
LJUBLJANA,7. rujna 2005.(Hina) - Najava premijera Ive Sanadera da će slovenskom premijeru Janezu Janši predložiti da se pitanje granice na moru riješi međunarodnom arbitražom u Sloveniji i dalje izaziva veliku pažnju slovenskih medija i javnosti. Na nju je reagirala većina stranaka i neki državni dužnosnici.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je novinarima u Celju da mogućnost arbitraže nije bila isključena niti prije njegovih pregovora s bivšim hrvatskim premijerom Ivicom Račanom. Drnovšek je za tzv. parafirani sporazum iz 2001. godine rekao da on "još uvijek postoji" kao sporazum koji su dogovarale dvije vlade iako nije bio realiziran te da će ga morati uvažiti i međunarodna arbitraža.

Slično stajalište iznose predstavnici oporbenih stranaka lijevog centra koje kritiziraju premijera Janšu zbog "odricanja" od tog sporazuma, koji se ocjenjuje "vrhuncem diplomatskog uspjeha", čime su navodno oslabile slovenske pregovaračke pozicije.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u srijedu je za Slovenski radio rekao da je arbitraža moguće rješenje na dugi rok, ali da ne rješava sadašnje probleme i da bi Hrvatska trebala prihvatiti rješenje režima ribolova iz Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji koji joj je uputila Europska komisija. Rupel navodi da je slovenska strana upoznata s tim rješenjem, te da je za režim ribolova po malograničnom sporazuma od 1. svibnja prošle godine mjerodavan Bruxelles.

Bivši slovenski premijer, sada oporbeni čelnik Anton Rop rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da Sanaderov prijedlog za arbitražu govori o neuspjehu slovenske vlade da bilateralna pitanja riješi s Hrvatskom u izravnom dijalogu.

Slovenska pučka stranka (SLS), članica vladine koalicije, u srijedu je u izjavi za javnost navela da je arbitraža "uobičajeni postupak" u rješavanju sporova, ali da je prije toga potreban međusobni dogovor o arbitru i predmetu arbitraže.

Ta stranka poznata po "tvrdim" stajalištima prema Hrvatskoj je ranije iskazala stajalište da Slovenija ne smije pristati na arbitražu u kojoj bi se odlučivalo samo o granici na moru nego da u to treba uključiti i kopnenu granicu. SLS od Hrvatske očekuje "da se neće protiviti uspostavi stanja (u zaljevu) koje je bilo 25. lipnja 1991 godine".

"Slovenija je pomorska država s izlazom na otvoreno more i od tog stajališta ne smije odstupiti", navodi u svojoj izjavi Slovenska nacionalna stranka Zmage Jelinčiča, pozivajući sadašnju vladu da u tome bude "odlučna" i da preispita dosadašnje stavove ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

Konferencije za novinare održali su i liberalni demokrati (LDS) i socijalni demokrati (SDS), dvije najjače oporbene stranke i na njima iznijeli očekivanje da će vlada prije odluke o arbitraži održati sastanak sa svim parlamentarnim strankama i o tome postići konsensus. Pri tome i jedni i drugi sugeriraju da bi u arbitražu trebalo uključiti "parafirani sporazum" bivših premijera iz 2001. godine, odnosno rješenja do kojih se u njemu tada došlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙