FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra rezolucijom ništavnom proglašava odluku slovenskog parlamenta

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski sabor sutra će raspravitii, kako se očekuje, donijeti rezoluciju kojom će odluku slovenskogparlamenta o proglašenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene zone naJadranu proglasiti ništavnom, najavio je danas predsjednik SaboraVladimir Šeks.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski sabor sutra će raspraviti i, kako se očekuje, donijeti rezoluciju kojom će odluku slovenskog parlamenta o proglašenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene zone na Jadranu proglasiti ništavnom, najavio je danas predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

"Težište rezolucije bit će na proglašenju ništavnosti zakona slovenskog Državnog zbora, a sigurno ćemo dati potporu hrvatskoj Vladi da se krene u postupak razgraničenja pred međunarodnim pravosudnim tijelom", izjavio je Šeks novinarima nakon sjednice proširenog saborskog Predsjedništva.

Izvijestio je da je Predsjedništvo konsezualno odlučilo osnovati peteročlanu radnu skupinu koja bi danas trebala pripremiti tekst rezolucije.

Rezolucija će, kaže Šeks, u osnovi sadržavati saborsku deklaraciju iz 1994. kojom je ništavnim i teritorijalnom pretenzijom prema Hrvatskoj proglašen zakon koji je donio slovenski parlament, a kojim je nekoliko istarskih naselja tada proglašeno dijelom slovenskog teritorija. Prijedlog rezolucije bit će potom ponovno upućen saborskom Predsjedništvu, koje će ga, kada se usuglasi oko teksta, uputiti na saborsku raspravu u kojoj će sutra sudjelovati samo predsjednici klubova.

Predstavnici oporbe, Zlatko Tomčić (HSS) i Anto Đapić (HSP) izrazili su rezerviranost prema arbitražnom pokušaju rješavanja razgraničenja sa Slovenijom, već boljim rješenjem smatraju da Hrvatska tuži Sloveniju pred Međunarodnim sudom u Hagu.

"Imamo jači institut međunarodnog prava, a to je preporuka Vijeća ministara EU da Hrvatska svoje probleme sa susjedima rješava tužbom pred Međunarodnim sudom u Hagu", rekao je Đapić, uvjeren da se kod arbitraže stvari samo razvlače i ne miču s mjesta.

I Tomčić smatra da bi arbitraža, kao jedan od mogućih poteza pred međunarodnim tijelima bila najlošije rješenje za Hrvatsku, te ističe da bi se Hrvatska u zaštiti svojih prava trebala obratiti sudu u Hagu ili Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu. No, ustvrdio je Tomčić u ovom je trenutku bitno u Saboru konstatirati da slovenska odluka predstavlja pretenziju na hrvatsku suverenost.

Upitani kako komentiraju jučerašnju izjavu čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da bi i srpski jezik trebao postati službeni jezik u Saboru, i Šeks, i Đapić i Tomčić tvrde isto - po hrvatskom Ustavu jedini službeni jezik u Saboru je hrvatski jezik.

Dvojezičnost je, kažu, zajamčena samo za jedinice lokalne samouprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙