FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU predlaže rezoluciju o Iranu

BEČ, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija će UN-ovojMeđunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) predati nacrtrezolucije u kojoj od čelništva te agencije traži da Vijeću sigurnostiUN-a prijavi Iran zbog bojazni da ta zemlja želi doći do nuklearnogoružja, rekao je diplomat EU-a u petak.
BEČ, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija će UN-ovoj Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) predati nacrt rezolucije u kojoj od čelništva te agencije traži da Vijeću sigurnosti UN-a prijavi Iran zbog bojazni da ta zemlja želi doći do nuklearnog oružja, rekao je diplomat EU-a u petak.

Nacrt te rezolucije blaži je od prethodna dva teksta koje je pripremio EU no ipak mu se još uvijek protive Rusija, Kina i manjina u vijeću guvernera IAEA koje se sastaje u Beču sljedećeg tjedna, rekao je diplomat i dodao kako Europljani, predvođeni Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom namjeravaju rezoluciju dati na izglasavanje.

Premda je vijeće IAEA podijeljeno u tom pitanju, Europljani imaju većinu među 35 zemalja članica vijeća, rekao je diplomat.

"Nije još poznato kada će doći do glasovanja. Možda u nedjelju, ako budemo mogli. Možda 3. listopada", napomenuo je diplomat koji je izjavu agenciji Reuters dao pod uvjetom da ostane neimenovan.

Nacrt koji će biti predložen vijeću guvernera IAEA, za razliku od prethodnih EU-ovih nacrta rezolucije, ne traži da odmah dođe prijavljivanja Irana Vijeću sigurnosti UN-a no traži da se to učini kasnije, na još neodređen datum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙