FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA usvojila rezoluciju o Iranu

BEČ, 24. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Odbor guvernera Međunarodneagencije za atomsku energiju (IAEA) usvojio je u subotu u Bečurezoluciju kojom se osuđuju iranske nuklearne aktivnosti i traži da sepitanje proslijedi Vijeću sigurnosti UN-a.
BEČ, 24. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usvojio je u subotu u Beču rezoluciju kojom se osuđuju iranske nuklearne aktivnosti i traži da se pitanje proslijedi Vijeću sigurnosti UN-a.

Umjesto da rezoluciju usvoji konsenzusom, kao što obično čini, odbor je glasovao o tekstu koji je predložio EU. To se u posljednjih dvadeset godina dogodilo samo dva puta.

Za rezoluciju su glasovale 22 zemlje, Venezuela je glasovala protiv, a 12 je bilo suzdržano, uključujući Kinu i Rusiju.

IAEA traži od Teherana da odmah prekine preradu urana u postrojenju Isfahan, u središtu zemlje, što iranske vlasti oštro odbacuju.

Rezolucija otvara put za prijavu Irana Vijeću sigurnosti UN-a, koje bi mu moglo uvesti sankcije utvrdi li da krši sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja.

Datum prijave Vijeću sigurnosti u rezoluciji se ne precizira, premda su Velika Britanija, Francuska i Njemačka tražile da se datum odredi u rezoluciji. Time je ublažen prvobitni nacrt rezolucije, a prihvaćena verzija najvjerojatnije znači da Iran ipak neće biti prijavljen UN-u prije novog sastanka guvernera IAEA-e u studenome.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙