FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europljani odustali od zahtjeva da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti

BEČ, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Europljani su zasad odustali odprijave Irana Vijeću sigurnosti UN-a zbog nuklearnog programa jer suse tomu usprotivile Rusija i Kina, rekli su diplomati u četvrtak.
BEČ, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Europljani su zasad odustali od prijave Irana Vijeću sigurnosti UN-a zbog nuklearnog programa jer su se tomu usprotivile Rusija i Kina, rekli su diplomati u četvrtak.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka (EU3) pokušavaju od početka tjedna uvjeriti izvršno vijeće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da Iran prijavi UN-u, optužujući Teheran da je prekršio obveze, posebno time što je u kolovozu nastavio prerađivati uran. Tome se protive Rusija, Kina i nesvrstane zemlje.

No, kako se najmanje dvanaest od 35 članova IAEA-e, među kojima Kina i Rusija, protivi takvoj rezoluciji, Europljani su u novom nacrtu rezolucije izostavili svoj glavni zahtjev.

Diplomati iz europske trojke odustali su od zahtjeva jer žele da vijeće IAEA-e koje se sastaje ovaj tjedan jednoglasno prihvati rezoluciju.

Zapadne zemlje sumnjaju da Teheran razvija atomsko oružje pod krinkom civilnoga nuklearnog programa. Iran tvrdi da je riječ o elektranama koje bi trebale osigurati potrebnu električnu energiju.

Prema novom nacrtu, kažu diplomati, vijeće IAEA-e prihvatit će ovaj tjedan rezoluciju u kojoj će utvrditi da Iran ne poštuje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, ali neće izravno tražiti izvješće Vijeća sigurnosti.

Tehnički, vijeće IAEA-e mora Vijeću sigurnosti prijaviti nepoštivanje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, ali to se može odgađati u nedogled, tvrde europski diplomati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙