FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Općinsko vijeće Drvara protiv osude vojne akcije "Maestral"

MOSTAR/DRVAR, , 20. rujna 2005. (Hina) - Općinsko vijeće Drvara uutorak je odbacilo zahtjev za usvajanjem rezolucije kojom bi se vojnaakcija "Maestral", koju su izveli pripadnici Hrvatske vojske iHrvatskog vijeća obrane 13. rujna 1995., proglasila zločinačkimpothvatom s ciljem etničkog čišćenja Srba iz Drvara, BosanskogaGrahova i Glamoča. Zahtjev za usvajanje takve rezolucije podnijeli suvijećnici Partije demokratskog progresa, čiji je predsjednik aktualniministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.
MOSTAR/DRVAR, , 20. rujna 2005. (Hina) - Općinsko vijeće Drvara u utorak je odbacilo zahtjev za usvajanjem rezolucije kojom bi se vojna akcija "Maestral", koju su izveli pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane 13. rujna 1995., proglasila zločinačkim pothvatom s ciljem etničkog čišćenja Srba iz Drvara, Bosanskoga Grahova i Glamoča. Zahtjev za usvajanje takve rezolucije podnijeli su vijećnici Partije demokratskog progresa, čiji je predsjednik aktualni ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

Načelnica Općine Drvar Anka Papak-Dodik izjavila je da je taj zahtjev odbačen apsolutnom većinom glasova vijećnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsjednik nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, i glasom jedinog vijećnika HDZ BiH u Općinskom vijeću Drvara. Predloženu rezoluciju podržali su vijećnici iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) te Socijalističke partije Republike Srpske i stranke Zavičajnih (drvarskih) socijaldemokrata, ali su oni bili u manjini.

U Drvaru je prije rata živjela većina Srbi, a Daytonskim sporazumom pripao je Federaciji BiH te su se u njega naselili Hrvati izbjegli iz više općina srednje Bosne. Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma na području Općine Drvar, prema službenim podacima, vratilo se oko osam tisuća Srba. Lokalni srpski dužnosnici u Drvaru povremeno predlažu da se područje te općine pripoji Republici Srpskoj i izdvoji iz Federacije BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙