FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin će odlikovati Britance koji su spasili rusku podmornicu

LONDON, 5. listopada 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik VladimirPutin u srijedu će u Londonu predati odličja petorici Britanaca kojisu omogućili spašavanje ruske podmornice u kolovozu na Kamčatki.
LONDON, 5. listopada 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu će u Londonu predati odličja petorici Britanaca koji su omogućili spašavanje ruske podmornice u kolovozu na Kamčatki.

Britanski je tim upravljao Scorpiom 45, podvodnim robotom na daljinu britanske mornarice, koji je presjekao kablove i mreže koji su onemogućavali povratak na površinu AS-28 "Priza", ruskog spasilačkog batiskafa koji je bio blokiran tri dana na dubini od 190 metara.

U trenutku kad se podmornica uspjela vratiti na površinu, sedmorici članova posade bilo je preostalo kisika za samo još nekoliko sati.

Medalje će u sjedištu britanske vlade u Downing Streetu primiti zapovjednik tima, kapetan fregate Ian Riches i Stuart Gold i Peter Nuttall, djelatnici tvrtke James Fisher Rumic, koji su upravljali robotom.

Odlikovanja će primiti i kapetan vojnog zrakoplova Keith Hewitt, koji je dopremio robota iz Škotske do kamčatskog zaljeva i kapetan Jonathan Holloway, britanski mornarički ataše u Moskvi.

Putin je u London stigao radi sudjelovanja u utorak na summitu EU-Rusija i susreta s britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙