FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair i Putin za jače veze Rusije i EU

LONDON, 4. listopada 2005. (Hina/dpa) - Predstavnici Rusije i Europskeunije (EU) dogovorili su u utorak mjere koje bi trebale "olakšatipovratak ilegalnih imigranata" u Rusiju, u zamjenu za blaži viznirežim za ruske turiste, priopćeno je nakon završetka londonskogsummita Rusije i EU.
LONDON, 4. listopada 2005. (Hina/dpa) - Predstavnici Rusije i Europske unije (EU) dogovorili su u utorak mjere koje bi trebale "olakšati povratak ilegalnih imigranata" u Rusiju, u zamjenu za blaži vizni režim za ruske turiste, priopćeno je nakon završetka londonskog summita Rusije i EU.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Europske komisije Manuel Barroso razgovarali su o sporazumu o readmisiji, kazao je glasnogovornik ureda premijera Tonya Blaira.

Govoreći nakon razgovora, Putin je pohvalio napredak u pogledu viznog režima za Ruse koji žele putovati u EU.

"Poduzeti su važni koraci" koji bi mogli uroditi "slobodnim, bezviznim putovanjima diljem Europe", kazao je Putin. Ruski je predsjednik također obećao da će Rusija ostati "pouzdan partner" Europi glede dugoročne opskrbe naftom i plinom. Prema njegovim riječima, trećina europske nafte dolazi iz Rusije, dok neke europske zemlje iz Rusije uvoze čak 90 posto svog plina.

Blair je ukazao na važnost jačanja odnosa između Rusije i EU, istaknuvši da gospodarske veze mogu samo "dodatno jačati i širiti se". On, kako je kazao, želi odnose Rusije i EU dići na "novu i jaču razinu". Blair je potom istaknuo da Rusija i Eu dijele "snažan zajednički interes" u borbi protiv globalnog terorizma i organiziranog kriminala.

Obje su se strane također složile da sporazum o partnerstvu između Rusije i EU, koji ističe 2007. godine, treba obnoviti i osnažiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙