FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder i Putin sastali se u Berlinu

BERLIN, 8. rujna 2005. (Hina) - Deset dana prije održavanjaprijevremenih izbora u Njemačkoj, njemački kancelar Gerhard Schroederi predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin sreli su se u četvrtak uBerlinu i tom prigodom potpisan je ugovor o izgradnji baltičkogplinovoda.
BERLIN, 8. rujna 2005. (Hina) - Deset dana prije održavanja prijevremenih izbora u Njemačkoj, njemački kancelar Gerhard Schroeder i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin sreli su se u četvrtak u Berlinu i tom prigodom potpisan je ugovor o izgradnji baltičkog plinovoda.

Plinovod, čija će izgradnja stajati četiri milijarde eura a zajednički će je financirati njemački energetski koncerni BASF i Eon i ruski Gasprom, trebao bi od 2010. osigurati bolju opskrbu Njemačke i Europske unije plinom.

Oporbena Demokršćanska unija CDU/CSU kritizirala je taj projekt jer smatra da se njime svjesno izbjegavaju Poljska i baltičke zemlje.

"Schroeder i zadnjim snagama radi na gradnji osovine Berlin - Moskva", smatra vanjskopolitički glasnogovornik Kršćansko- demokratske unije (CDU) Friedbert Pflueger.

Protiv izgradnje plinovoda oglasili su se i poljski konzervativci. Konzervativni predsjednički kandidat Lech Kaczynski izjavio je da će učiniti sve kako bi otežao izgradnju plinovoda koji prolazi kroz poljsku gospodarsku zonu.

"Ovaj projekt nije uperen protiv drugih nego samo služi interesima Njemačke i Rusije", izjavio je Schroeder. On je na pitanje novinara o posebnosti odnosa između njega i predsjednika Putina izjavio da oni ni po čemu nisu drukčiji od odnosa njihovih prethodnika. "Njemačko - ruski odnosi su oduvijek bili od velike važnosti za našu zemlju", izjavio je Schroeder.

Putin se sastao i s kandidatkinjom za kancelara oporbene Demokrčćanske unije CDU/CSU Angelom Merkel. Unatoč kritikama demokršćana da Schroeder radi na osovini Berlin - Moskva a da istodobno zanemaruje transatlantske odnose, Merkel je prije susreta s Putinom izjavila da su njemačko- ruski odnosi "od primarne važnosti" za svaku vladu u Berlinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙