FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin: Rusija neće koristiti energiju kao političko oružje

BRUXELLES, 3. listopada 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik VladimirPutin, koji boravi u posjetu Belgiji, u ponedjeljak je ponovno pokušaoumiriti one na Zapadu koji se plaše da bi ih kupnja ruskog plina inafte mogla gurnuti u političku ovisnost.
BRUXELLES, 3. listopada 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji boravi u posjetu Belgiji, u ponedjeljak je ponovno pokušao umiriti one na Zapadu koji se plaše da bi ih kupnja ruskog plina i nafte mogla gurnuti u političku ovisnost.

Sudjelovanje zapadnih poduzeća u izgradnji plinovoda u Baltičkome moru i sudjelovanje ruskih poduzeća u dopremi plina i struje na Zapad "stvorit će stabilni sustav u budućnosti", kazao je ruski predsjednik na konferenciji za tisak koju je održao zajedno s belgijskim premijerom Guyjom Verhofstadtom.

Putin je u Belgiju došao uglavnom zato da bi otvorio veliki kulturni festival Europalia, koji je ove godine posvećen Rusiji i koji, kako je sam rekao, pridonosi uspostavi "zajedničkog europskog kulturnog prostora". Ipak, njegov je posjet obilježen energetskim pitanjem o kojemu u utorak i srijedu u Londonu treba razgovarati s čelnicima Europske unije i Velike Britanije.

Na tom bi se susretu moglo razgovarati i o mogućnosti izgradnje ogranka rusko-njemačkog plinovoda koji bi opsluživao Ujedinjeno Kraljevstvo.

Na pitanje koje su mu u Bruxellesu postavili o mogućem pritisku Moskve na europske kupce koji ovise o njezinoj nafti i plinu, ruski predsjednik je odgovorio: "Temeljno znanje pokazuje da što je neki proizvod u većoj količini prisutan na tržištu, to je jeftiniji i cijene su stabilnije."

Ruski naftni div Gazprom u pregovorima je s belgijskim partnerima o izgradnji velikog plinskog spremnika koji će se puniti iz sjevernoeuropskog plinovoda, istaknuo je Putin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙