FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić: zadovoljan sam suradnjom Hvatske i UNESCO-a

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Zadovoljan sam suradnjom Hrvatske sUNESCO-om, izjavio je ministar kulture Božo Biškupić nakon povratka izPariza, gdje je sudjelovao na čelu hrvatskog izaslanstva u radu 33.Opće skupštine UNESCO-a.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Zadovoljan sam suradnjom Hrvatske s UNESCO-om, izjavio je ministar kulture Božo Biškupić nakon povratka iz Pariza, gdje je sudjelovao na čelu hrvatskog izaslanstva u radu 33. Opće skupštine UNESCO-a.

Biškupić je podsjetio kako je u razgovoru s glavnim ravnateljem UNESCO-a Koichirom Matsuurom i čelnicima te organizacije, kao i u svom izlaganju istaknuo kako se Hrvatska posebno skrbi o materijalnoj i nematerijalnoj spomeničkoj baštini te je predložio neke od tih dobara za uvrštenje na popis Svjetske baštine.

Po ministrovim riječima, Hrvatska se zalaže da se na UNESCO-ov popis baštine uvrsti starigradski ager /na Hvaru/ najsavčuvaniji zemljišni ager iz antičkog doba na Sredozemlju. O ageru je pripremljena opsežna dokumentacija iz koje se vidi važnost tog dijela baštine.

Hrvatska posebnu važnost pridaje upisu dobara na popis Svjetske baštine jer to pridonosi promicanju i očuvanju naše kulturne baštine, pokazuje njezinu izvornost kao i ukorijenjenost u europsko i svjetsko kulturno naslijeđe. Poučeni teškim iskustvima iz naše nedavne prošlosti još smo odlučniji štititi svoju i svjetsku baštinu za buduće generacije, izjavio je ministar kulture i dodao da je Hrvatska svoja iskustva u obnovi i povratu otuđene kulturne baštine podijelila s mnogim drugim državama koje su se našle pred sličnim izazovima.

Ministar je istaknuo kako je pred čelnicima UNESCO-a govorio i o hrvatskom napretku u provedbi Bolonjskog procesa te je dodao da je to jedan od naših prioriteta u području obrazovanja.

Biškupić je čestitao 60. obljetnicu UNESCO-a, glavnom ravnatelju na dosadašnjem radu te poželio uspjeh u predstojećem mandatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙