FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužitelj koristio Šešeljeve izjave protiv Miloševića

DEN HAAG/ZAGREB,14. rujna(Hina) - U nastavku ispitivanja svjedokaobrane Vojislava Šešelja na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću,tužitelj je citirao niz svjedokovih izjava iz ratnih devedesetih, kojesu precizno potvrđivale ključne navode iz Miloševićeve optužnice.
DEN HAAG/ZAGREB,14. rujna(Hina) - U nastavku ispitivanja svjedoka obrane Vojislava Šešelja na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, tužitelj je citirao niz svjedokovih izjava iz ratnih devedesetih, koje su precizno potvrđivale ključne navode iz Miloševićeve optužnice.

Tužitelj Geoffrey Nice citirao je Šešeljeve riječi iz knjige "Srpski bračni par Ceausescu" iz 1995., kako bi Milošević prije njega u Haag treba poslati cijelo vodstvo MUP i Službe državne sigurnosti (SDB) od ministra Radmila Bogdanovića do glavnog operativca SDB-a Franka Simatovića Frenkija.

Nice je konstatirao da je Šešelj prije Tužiteljstva identificirao sve sudionike "udruženog zločinačkog pothvata" u Hrvatskoj.

Također je citirao Šešeljeve izjave iz 1993. da su "Crvene beretke bile paravojska SDB-a u Hrvatskoj", "da je policija Srbije u visokoj mjeri kontrolirala državna tijela u RSK", itd.

U sudnici je emitiran i Šešeljev govor u Glini iz ožujka 1995. kada je rekao da je Milošević 1991.-92. naoružao i opremio 30.000 dobrovoljaca njegove Srpske radikalne stranke.

Iz BBC-eva dokumentarca "Smrt Jugoslavije" tužitelj je pustio Šešeljevu izjavu da je Milošević "puno pomogao" Radovanu Karadžiću bez čega bi sudbina Republike Srpske bila neizvjesna.

Šešelj je nastojao umanjiti štetu obrani bivšeg jugoslavenskog predsjednika, tvrdeći kako je u tim izjavama konstruirao optužbe protiv Miloševića i policije iz neprijateljstva prema njima.

Jednog od ključnih svjedoka "insidera" protiv Miloševića, generala KOS-a Aleksandra Vasiljevića, Šešelj je danas optužio da je otuđio veliku količinu novca iz Vukovarske banke, koji je JNA zaplijenila nakon zauzimanja grada u studenom 1991.

Tužiteljevo protuispitivanje Šešelja nastavlja se u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙