FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić o odnosima s Haagom i Slovenijom

OSIJEK,10. rujna 2005.(Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP)Anto Đapić izjavio je danas u Osijeku kako posljednje izjave haašketužiteljice Carle del Ponte da nazočnost generala Ante Gotovine uHaagu nije nužna za mogući početak pristupnih pregovora EU sHrvatskom, "još jednom potvrđuju kako je Haaški sud visokopolitiziran, te da se odnos sa Sudom koristio u dnevno političke svrhekao pritisak na hrvatsku politiku".
OSIJEK,10. rujna 2005.(Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić izjavio je danas u Osijeku kako posljednje izjave haaške tužiteljice Carle del Ponte da nazočnost generala Ante Gotovine u Haagu nije nužna za mogući početak pristupnih pregovora EU s Hrvatskom, "još jednom potvrđuju kako je Haaški sud visoko politiziran, te da se odnos sa Sudom koristio u dnevno političke svrhe kao pritisak na hrvatsku politiku".

Na konferenciji za novinare Đapić je ocijenio kako takve izjave potvrđuju stajališta HSP-a da general Gotovina "nije razlog nepočetka pregovora Hrvatske s EU, nego da su razlozi puno dublji".

Odnosno, dodao je, riječ je o "pokušaju pojedinih zemalja EU da se Hrvatsku, što je moguće dulje, drži izvan početka pregovora, kako bi je se pokušalo staviti u paket s jugoistočnom Europom ili čak i s Turskom".

Komentirajući odnose sa Slovenijom Đapić je ocijenio nekorektnim posljednje izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela i prijetnje da nije nemoguće očekivati referendum u Sloveniji o potpori ulasku Hrvatske u EU. Naglasio je da takvi istupi "otkrivaju pravo lice dijela slovenske poltike, na koju Hrvatska ne smije pristati".

"To dokazuje da Hrvatske više ne smije odgađati rješavanje problema u Piranskom zaljevu i u hrvatskom (teritorijalnom) moru te da cijeli slučaj, bez oklijevanja, mora prijaviti Međunarodnom sudu pravde u Haagu", dodao je predsjednik HSP-a.

Osvrnuvši se na proces privatizacije Đapić je rekao kako posljednji događaji u vezi s Liburnia Riviera Hotelima i šibenskim TLM-om govore da je privatizacijski model u najdubljoj krizi od 1992. godine te da se strategija privatizacije mora temeljiti "na novome Zakonu o privatizaciji".

Stanje sigurnosti u Hrvatskoj ocijenio je zabrinjavajućim zbog porasta teških kriminalnih djela i općeg nasilja.

Zato je pozvao Vladu da izradi novu strategiju nacionalne sigurnosti i da na idućoj sjednici Hrvatskog sabora podnese izvješće o stanju sigurnosti u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙