FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski mediji zabilježili izjavu Del Ponte u Zagrebu

ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina) - Britanskim medijima nije promaklaizjava glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte o"razočaranosti" činjenicom da odbjegli hrvatski general Ante Gotovinai dalje nije u Hagu, izrečena u petak u Zagrebu, ali u prvi planističu činjenicu da bi veliku ulogu u daljnjem razvoju situacije moglaimati Austrija, čije bi protivljenje početku pristupnih pregovora sTurskom EU mogla ublažiti davanjem zelenog svjetla Zagrebu za početakpregovora.
ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina) - Britanskim medijima nije promakla izjava glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte o "razočaranosti" činjenicom da odbjegli hrvatski general Ante Gotovina i dalje nije u Hagu, izrečena u petak u Zagrebu, ali u prvi plan ističu činjenicu da bi veliku ulogu u daljnjem razvoju situacije mogla imati Austrija, čije bi protivljenje početku pristupnih pregovora s Turskom EU mogla ublažiti davanjem zelenog svjetla Zagrebu za početak pregovora.

BBC prenosi riječi Carle del Ponte nakon razgovora s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom u kojima iznosi svoje razočaranje.

"Ne možete zamisliti koliko sam zapravo razočarana, jer otkad smo blisko počeli raditi na suradnji imamo isti problem - Gotovina je na slobodi", prenosi BBC njezinu izjavu, uz dodatak kako je najavila je da će konačni stav i ocjenu o Hrvatskoj formirati u iduća dva dana uoči sastanka Radne skupine i Vijeća ministara Europske unije.

BBC navodi kako postoje mišljenja da je pozitivnija ocjena mogla nagnati Austriju, koja zahtijeva trenutačno otvaranje pregovora s Hrvatskom, da odustane od protivljenja početku pristupnih pregovora s Turskom u ponedjeljak.

I Financial Times u subotu navodi jučerašnje "razočaranje" Carle del Ponte u Zagrebu, ali i podsjeća kako je nedavno izjavila kako je Hrvatska ostvarila napredak u suradnji s ICTY-em, te također tvrdi kako su sve raširenija očekivanja da će Austrija blokadu oko početka pregovora s Turskom ukloniti samo u slučaju približavanja EU Hrvatskoj.

"U konačnici, to će se morati na neki način povezati", prenosi FT riječi jednog diplomata iz Bruxellesa.

Britanski dnevnik navodi kako mnoge vlade ne žele takav tip dogovora na tako važnim pitanjima kao što je početak pristupnih pregovora, ali i podsjeća da ih je u prošlosti bilo, poput onoga kad je Grčka zahtijevala da 2004. u Uniju uđe i Cipar, zajedno s osam nekadašnjih komunističkih zemalja.

Autor članka ukazuje na činjenicu da je Velika Britanija, koja trenutačno predsjeda EU, odlučila dodatno pojačati pritisak na Austriju, koja je ostala potpuno sama u blokiranju početka turskih pregovora, time što je izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU na temu Turske sazvala za nedjelju navečer, dok je sastanak Radne skupine za Hrvatsku pomaknut na ponedjeljak.

Na tom će sastanku, piše britanski Guardian, Austriji biti upućeno otvoreno upozorenje da će se nju smatrati krivom za prekid 40-godišnjih veza Turske i EU ako blokira početak pregovora. Znak krajnje iziritiranosti austrijskom nepopustljivošću, tvrdi Guardian, je i poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara EU, britanskog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa austrijskoj kolegici Ursuli Plassnik na sastanak u četiri oka u nedjelju navečer, prije ministarskog sastanka.

Guardian također navodi kako bi se stajalište Beča možda ublažilo pozitivnim signalima Zagrebu s ministarskog sastanka i da vremenski slijed sastanaka može otežati "trgovinu" Turska-Hrvatska, ali i napominje kako je Austrija članica Radne skupine, pa bi već u nedjelju, na Vijeću ministara, trebala točno znati kako će se postaviti.

Britanski list ocjenjuje kako posljednja izjava Carle del Ponte ne mora značiti propast hrvatskih nada, "jer Zagreb ne mora izručiti Gotovinu, već samo pokazati punu suradnju".

Poveznicu između Turske i Hrvatske u nastupu Austrije vidi i dnevnik Independent, navodeći diplomatske izvore koji smatraju da bi se austrijsko protivljenje početku pregovora s Turskom moglo "otkupiti" određivanjem datuma početka pristupnih pregovora Hrvatskoj, "iako je tu ideju u petak odbacilo britansko predsjedništvo (EU)".

Isti list u prvi plan ističe potpunu neizvjesnost razvoja situacije oko Turske, navodeći izjavu visokog diplomata EU kako vjerojatnost da pregovori počnu u ponedjeljak, kako je planirano, "nije veća od 50 posto", unatoč frenetičnoj diplomatskoj aktivnosti Velike Britanije u petak navečer u pokušaju da u posljednji trenutak osigura konsenzus.

Koliko je nepredvidljiv ishod izvanrednog ministarskog sastanka EU u nedjelju navečer razvidno je, prema Independentu, i po tome što je britansko predsjedništvo pomaknulo početak planiranih pregovora s Turskom za ponedjeljak kasno poslijepodne, kako turski ministar vanjskih poslova ne bi morao odlaziti iz Ankare dok ne dozna da pregovori stvarno počinju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙