FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: početak akademske godine novog Studija glume

SPLIT, 4. listopada 2005.(Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu uSplitu danas je svečano obilježen početak nove akademske godinestudija glume pri Umjetničkoj akademiji na koji je upisano devetstudenata, među kojima su i dva iz Zagreba.
SPLIT, 4. listopada 2005.(Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu danas je svečano obilježen početak nove akademske godine studija glume pri Umjetničkoj akademiji na koji je upisano devet studenata, među kojima su i dva iz Zagreba.

Studij glume u Splitu je prestao djelovati prije desetak godina, a ponovno je utemeljen, kao petogodišnji, kad je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ljetos izdalo dopusnicu.

Osnivanje studija glume potaknuo je splitski HNK, čime se, po riječima intendanta Milana Štrljića, željelo riješiti pitanje nedostatka profesionalnih glumaca s kojim se već godinama suočava svih šest dalmatinskih kazališta.

"Jedna od najvećih želja kazališnog vodstva u Splitu bila je da se u četverogodišnjem mandatu osnuje upravo taj studij, što smatram povijesnim trenutkom", kazao je Štrljić.

Novim se studentima obratio riječima "svi smo zaraženi virusom teatra i ne ćemo ga liječiti, nego ga pokušati što više razvijati".

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić naglasio je kako će taj studij, među ostalim, "zaustaviti metropolizaciju Hrvatske i demografsko pražnjenje Dalmacije". Posebno je zahvalio ministru Draganu Primorcu, ali i intendantu Štrljiću i umjetničkom ravnatelju HNK Petru Selemu, bez čijega zauzimanja i potpore projekt ne bi uspio.

Polaznicima dugo očekivana studija glume na prvoj će godini u kombinaciji predavati Milan Štrljić i Goran Golovko. Zlatko Crnković držat će im govorne vježbe, Ivica Boban i Almira Osmanović scenski pokret, a Georgij Paro će kao mentor sudjelovati i u pripremi ispita.

Studenti glume teorijske će predmete slušati na Umjetničkoj akademiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙