FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO: Neodrživa odluka Vlade o brisanju HRT s popisa tijela javne vlasti

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Vijeće za medije Hrvatskoghelsinškog odbora za ljudska prava (HHO) ocijenilo je danas da jepravno, politički i moralno neodrživa odluka Vlade da se HRT briše spopisa tijela javne vlasti koja su po Zakonu o pravu na pristupinformacijama građanima obvezna davati informacije o svom radu.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) ocijenilo je danas da je pravno, politički i moralno neodrživa odluka Vlade da se HRT briše s popisa tijela javne vlasti koja su po Zakonu o pravu na pristup informacijama građanima obvezna davati informacije o svom radu.

Vlada je HRT s popisa tijela javne vlasti za 2005. od kojih građani imaju pravo tražiti podatke skinula 22. rujna.

U HHO-u su mišljenja da je "naknadna neopravdana i neobrazložena izmjena" tog popisa korak unatrag u oblasti medijskih sloboda i demokratskih prava građana. Smatraju da je HRT svakako pravna osoba s važnim javnim ovlastima u osiguranju funkcioniranja demokratskog poretka te da se u tom smislu na nju bez daljnjega odnosi odredba Zakona o pravu na pristup informacijama prema kojoj su obveznici prava na pristup informacijama i "pravne osobe s javnim ovlastima i druge osobe na koje su prenesene javne ovlasti".

U HHO-u kažu da je HRT brisan s popisa u trenutku dok iz sfere politike stalno stižu signali o želji da se obnovi stvarna kontrola informiranja, a s političkih govornica "pršte paušalni napadi i pritisci", ponajviše vladinih političara na javnu televiziju. No, u HHO-u smatraju da se javnost ne treba obeshrabriti vladinom odlukom jer, kako kažu, po mišljenju pravnih stručnjaka koji su radili na Zakonu, izmjena popisa ne bi smjela imati praktičnog pravnog učinka, odnosno HRT prema općim odredbama tog Zakona i dalje treba građanima omogućiti pristup informacijama. Tako bi, po njihovom mišljenju, u slučaju spora sud odlučivao na temelju tih odredbi, a ne na temelju vladinog propisa.

Popis tijela javnih vlasti u osnovi ima kataloški karakter i namijenjen je ponajprije da građanima olakša korištenje zakonskih prava. Stoga je neopravdana vladina odluka ponajprije znak retrogradnih težnji vlasti glede slobode informiranja i neposrednih demokratskih prava građana i loša je usluga njezinoj demokratskoj reputaciji, zaključuju u Vijeću za medije HHO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙