FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gotovo polovica tijela vlasti ne poštuje zakon o pravu na informaciju

ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Gotovo polovica tijela javne vlasti nepoštuje Zakon o pravu na pristup informacijama, koji ih obvezuje naomogućavanje pristupa informacija građanima, pokazalo je istraživanjeTransparency International Hrvatska (TIH).
ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Gotovo polovica tijela javne vlasti ne poštuje Zakon o pravu na pristup informacijama, koji ih obvezuje na omogućavanje pristupa informacija građanima, pokazalo je istraživanje Transparency International Hrvatska (TIH).

Od ukupno 200 upita poslanih tijekom kolovoza i rujna tijelima javne vlasti, TIH je dobio tek 115 odgovora ili 56 posto, rekao je novinarima predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović u povodu Međunarodnog dana "Građani imaju pravo znati".

Takvo stanje Petrović je ocijenio vrlo zabrinjavajućim, a jedino ohrabruje što je broj odgovora ove godine veći nego lani kad je na upite stiglo svega 49,6 posto odgovora.

"Hrvatska se s lanjske 'izrazito neprolazne ocjene' ove godine popela na 'lošu neprolaznu ocjenu'", kazao je Petrović ustvrdivši da Hrvatska još uvijek ne zadovoljava europske standarde u ostvarivanju prava na informaciju.

Upiti su poslani ministarstvima, županijama, gradovima i sudovima, a zabrinjava što je najmanje odgovora stiglo iz ministarstava jer bi Vlada trebala biti primjer svim tijelima vlasti, smatra Petrović.

Naglasio je da su tijelima javne vlasti upućena vrlo jednostavna pitanja na koje bi svako tijelo koje želi dosljedno provoditi zakon moralo odmah odgovoriti.

Po riječima Petrovića i sam zakon je manjkav, a kao glavne nedostatke navodi nepostojanje testa razmjernosti kojim se određuje mogućnost i način ograničenja, i testa javnog interesa kojim se utvrđuje mogućnost proglašavanja informacije tajnom.

U TIH-u su podsjetili na slučaj novinarke Jelene Berković, koja ni nakon odluke Upravnog suda u zakonom propisanom roku nije dobila podatke tražene od Vlade. Iako je predaju traženih podataka Vladi naložio sud, novinarka je odgovor dobila tek danas, četiri dana nakon isteka roka koji je odredio sud.

"Nadamo se da je ovo posljednji slučaj u kojem su građani bili primorani sudskim putem ostvarivati svoje pravo na informaciju i da će Vlada učiniti nešto kako bi poboljšala komunikaciju s građanima", ustvrdio je Petrović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙