FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: Podaci o poginulima u katastrofama prestaju biti državna tajna

PEKING, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Informacije o poginulima uprirodnim katastrofama kineska vlada od sada neće više smatratidržavnim tajnama, u sklopu napora da se poboljša transparentnost,izvijestila je u ponedjeljak agencija Xinhua.
PEKING, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Informacije o poginulima u prirodnim katastrofama kineska vlada od sada neće više smatrati državnim tajnama, u sklopu napora da se poboljša transparentnost, izvijestila je u ponedjeljak agencija Xinhua.

"Otkrivanje ovih podataka vodi nas prema poboljšanju zaštite od katastrofa te poboljšanju pomoći stradalima", rekao je za Xinhuu glasnogovornik Državne uprave za zaštitu državnih tajni Shen Yonshe.

Ova odluka kineske vlade velik je korak prema "vladavini u skladu sa zakonom" i "izgradnji transparentne vlade", rekao je Shen na konferenciji za novinare.

Kina je dosad redovito objavljivala podatke o poginulima u prirodnim katastrofama preko službenih medija, poput agencije Xinhue, ali su neslužbeni pokušaji da se dođe do tih podataka mogli rezultirati dugotrajnim zatvorskim kaznama budući da su ti podaci smatrani državnim tajnama.

Nije objavljeno hoće li Kina retroaktivno objaviti informacije o broju umrlih i poginulih u prošlosti, primjerice podatke o umrlima od posljedica gladi kasnih 50-tih i ranih 60-tih, što ih Kina prikazuje kao "trogodišnji period prirodnih katastrofa".

Od posljedica gladi u tom je razdoblju umrlo oko 30 milijuna ljudi. Za njihovu smrt krivi se vlada Mao Ce Tunga koja je tada prisilila poljoprivrednike da napuste rad na zemlji i zaposle se u čeličanama, u nastojanju da se ekonomski sustignu razvijene zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙