FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 18. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BERLIN - U Njemačkoj su otvaranjem birališta u 8 sati ujutro počeli prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je 62 milijuna birača pozvano izabrati 16. poslijeratni njemački Bundestag. Prognoze o ishodu izbora do nedjelje su pokazale da je izvjestan samo vrlo tijesan i još uvijek neizvjestan rezultat. Posljednja istraživanja pokazuju da ni sadašnja socijaldemokratsko-zelena vlada Gerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) niti demokršćansko-liberalna koalicija protukandidatkinje Angele Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU, Kršćansko-socijalna unija CSU, Liberalna stranka FDP) ne raspolažu apsolutnom većinom.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u nedjelju je, nakon glasovanja na prvim poslijeratnim parlamentarnim i pokrajinskim izborima u zemlji, izjavio da Afganistanci danas stvaraju povijest i određuju svoju budućnost nakon 30 godina rata i stranog miješanja. "To je dan samoodređenja za afganistanski narod, zato jer stvaramo povijest nakon 30 godina ratova, intervencija, okupacije i bijede", kazao je Karzai, koji je u listopadu 2004. pobjedio na predsjedničkim izborima.

KABUL - Dvije rakete ispaljene su na kompleks vojarni UN-a u afganistanskom glavnom gradu Kabulu, nedaleko od sjedišta izborne komisije, u nedjelju ujutro nakon početka parlamentarnih izbora, pri čemu je lakše ranjen jedan afganistanski radnik, objavio je glasnogovornik izborne komisije. Jedna od raketa nije eksplodirala kada je pala u kompleks UN-a u istočnim predgrađima grada, oko 2 km od sjedišta izborne komisije i press centra, rekao je glasnogovornik komisije Bronwyn Curran, dodajući da je jedan pripadnik osoblja komisije lakše ozlijeđen.

KABUL - Naoružani napadači u nedjelju su iz zasjede ubili dvojicu policajca, a dvojicu ranili, u istočnom Afganistanu nekoliko sati prije otvaranja birališta na prvim poslijeratnim parlamentarnim i pokrajinskim izborima u toj zemlji, priopćila je policija. Trojica napadača su ubijena kada su policajci uzvratili vatru, izjavio je načelnik policije u pokrajini Khost, Mohammad Ayub.

PARIZ - Jedan francuski vojnik specijalnih snaga je ubijen, a jedan teško ranjen u eksploziji bombe u noći između subote i nedjelje na jugu Afganistana, objavio je u nedjelju u Parizu glavni vojni stožer. "Jedan vojnik je ubijen a drugi je teško ranjen u eksploziji bombe pri prolasku njihovog vozila koje je bilo u ophodnji u u sklopu misije Heracles", kaže se u priopćenju francuske vojske. Radi se prvom francuskom vojniku koji je ubijen u Afganistanu.

NEW YORK - Britanski premijer Tony Blair se tijekom privatnog razgovora žalio zbog antiameričkog tona u informacijama o uraganu Katrina, svjetske informative tv-mreže BBC, rekao je u subotu u New Yorku tiskovni magnat Rupert Murdoch. U razgovaru s Tonyjem Blairom u petak navečer prilikom sastanka kojeg je organizirao bivši predsjednik Bill Clinton, nazvanom Svjetska inicijativa Clinton, Rupert Murdoch je izjavio da mu je Tony Blair ispričao kako je pratio vijesti BBC-a tijekom boravka u Indiji i ocijenio da su informacije pune mržnje prema Americi i govora mržnje prema neprijateljima" (Amerikancima).

BEOGRAD - Srbijanski mediji objavili su da je Dragan Vasiljković ("kapetan Dragan") doputovao u subotu u Beograd kako bi, citiraju mediji njegovu izjavu, "razgovarao s dužnosnicima u Beogradu nakon najave da će hrvatske vlasti tražiti od Australije njegovo izručenje". Vasiljković je novinarima rekao kako ne kani ići u Hrvatsku. "Jedini razlog što sam u Beogradu jest velika konferencija za medije u srijedu, koja će biti šokantna, a već u četvrtak se vraćam u Australiju. Hrvatskoj ministrici pravosuđa poslao sam pismo s brojem svog mobilnog telefona i rekao da ću doći kad god žele, samo neka mi plate povratnu avionsku kartu", kazao je Vasiljković kako su prenijeli mediji.

PEKING - Pekinški pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju nastavit će se u ponedjeljak u Pekingu sedmi dan, javila je u nedjelju službena agencija Nova Kina, pozivajući se na novinsku službu kineskog izaslanstva. U nedjelju su se dva puta sastali šefovi izaslanstava Kine, Rusije, dviju Koreja, Japana i Rusije, ali nisu postigli konsenzus o planu zajedničkog dokumenta za nastavak razgovora. Šest zemalja počelo je prošlog utorka već četvrti krug pregovora, no Pjongjang ni dalje ne odustaje od svog spornog nuklearnog programa za koji tvrdi da ga razvija samo u civilne svrhe.

TOKIO - Novi čelnik japanske oporbene Demokratske stranke Seiji Maehara, najavio je u nedjelju da će tražiti izmjene pacifisitičkog ustava zemlje kako bi se japanskoj vojsci omogućilo snažnije angažiranje izvan zemlje. Konzervativac Maehara, izabran dan ranije na čelo Demokratske stranke poslije njezinog poraza na izborima, kazao je da Japan mora svojoj vojsci dati izričito pravo da uzvrati ako zemlja bude napadnuta, te također u ustav uključiti novi članak koji će regulirati ulogu vojske u pružanju pomoći saveznicima. Ojačana svojom premoćnom pobjedom, japanska vladajuća koalicija premijera Junichira Koizumija, najavila je da će idućeg tjedna formirati odbor koji će se baviti izmjenama ustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙