FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Međunarodni dan "Građani imaju pravo znati"

ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Pravo na pristup informacijama jednoje od temeljnih ljudskih prava, a zakon koji to uređuje utjecao je napodizanje demokratičnosti i učinkovitosti rada državnih tijela,ocijenio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na obilježavanjuMeđunarodnog dana "Građani imaju pravo znati".
ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, a zakon koji to uređuje utjecao je na podizanje demokratičnosti i učinkovitosti rada državnih tijela, ocijenio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na obilježavanju Međunarodnog dana "Građani imaju pravo znati".

U organizaciji Koalicije nevladinih udruga koje su vodile kampanju za donošenje Zakona o pravu na pristup informacijama, taj je dan danas drugi put obilježen u Hrvatskoj, u nakani da se upozori javnost na mogućnost ostvarivanja tog prava.

U provedbi prava na pristup informacijama građani i vlast ne smiju biti u sukobu, pa građani imaju pravo znati sve što se tiče promicanja njihova, odnosno javna dobra, istaknuo je Mesić.

Na važnost zakona koji je u Hrvatskoj na snazi od 2003. podsjetila je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, istaknuvši da su državna tijela prošle godine zaprimila više od 19 tisuća zahtjeva za uvid u razne informacije od kojih je odbijeno samo 96 zahtjeva.

"Vlada je svjesna da su informacije opće dobro i da pristup njima mora biti jednostavan i jasan, a tijela javne vlasti su obvezna to ispuniti", kazala je Kosor.

Na skupu koji je osim predstavnika vlasti okupio broje nevladine aktiviste predstavljeni su i usporedni rezultati istraživanja o primjeni zakona o dostupnosti informacija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji i Crnoj Gori.

Rezultati za Hrvatsku, gdje je prema tijelima državne, lokalne i sudske vlasti poslano i najviše zahtjeva, pokazuju da oko 60 posto ustanova ne želi odgovoriti na zahtjeve građana za informacijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙