FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Tjedan češkog filma u Broadway Tkalči

ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - U organizaciji VeleposlanstvaRepublike Češke otvoren je 11. Tjedan češkoga filma u Broadway Tkalči,na kojemu će do 9. listopada biti prikazano sedam suvremenih češkihfilmova.
ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - U organizaciji Veleposlanstva Republike Češke otvoren je 11. Tjedan češkoga filma u Broadway Tkalči, na kojemu će do 9. listopada biti prikazano sedam suvremenih čeških filmova.

Večeras će biti prikazan film "Slučajevi običnog ludila" redatelja Petra Zelenka, a idućih dana "Duša kao kavijar" Milana Cieslara, "Šampioni" redatelja Mareka Najbrta te "Roman za žene" Filipa Renea, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare organizatora Tjedna.

U petak, 7. listopada, bit će prikazan film "Kralj lopova" redatelja Ivana Fila, koji je rađen u koprodukciji te ga je Slovačka filmska akademija nominirala za nagradu Oscar. U subotu, 8. listopada, bit će prikazani "Snowbordaši" redatelja Karela Janaka, a posljednjega dana, 9. listopada, "Navrat-nanos", film koji je i otvorio dane 2. listopada.

Jan Hrebejk, redatelja tog filma, koji je u Češkoj vidjelo više od 600.000 gledatelja, napomenuo je da će tijekom Tjedna češkoga filma zagrebačka publika vidjeti prikaz suvremenog češkog film, različitih žanrova, snimljenih od 2003. do 2005.

Govoreći o financiranju češkog filma, Hrebejka je rekao da pri proizvodnji filmova razmjerno jednaku svotu daju sponzori, televizija i producenti, ali da visoku gledanost domaćih filmova u Češkoj mogu zahvaliti dugoj filmskoj tradiciji.

"Sreća je da češka publika gleda domaće filmove u kinima", kazao je Hrebejka. Usporedio je češku kinematografiju sa slovačkom koja je, po njegovim riječima, zamrla. U toj se zemlji godišnje snima jedan do dva filma, publika ne ide u kina gledati domaći film, a dva najznačajnija slovačka redatelja snimaju u Češkoj, kazao je Hrebejka.

Film "Navrat-nanos" tragikomična je priča o gubljenju i nalaženju ljubavi, prijateljstvu, obitelji, roditeljima i djeci, a radnje se uzajamno prožimaju govoreći o altruizmu, ksenofobiji i strahu od nepoznatog, koji u čovjeku budi "demona rasizma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙