FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Češkoj odumiru zubari

PRAG, 19. rujna 2005. (Hina/dpa) - Kvalitetna i jeftina zubarska uslugau Češkoj je dostupna, ali ne zadugo, upozorava Češka stomatološkakomora (CSK).
PRAG, 19. rujna 2005. (Hina/dpa) - Kvalitetna i jeftina zubarska usluga u Češkoj je dostupna, ali ne zadugo, upozorava Češka stomatološka komora (CSK).

Prema CSK, nekada zdrav i učinkovit stomatološki sektor u Češkoj polako odumire. Više od polovice od 7.000 čeških stomatologa je starije od 50 godina, a tek ih je 1.600 mlađe od 40 godina, upozorava isti izvor. Uz to, godišnje na češkim fakultetima diplomira tek oko 120 zubara a jedna četvrtina su stranci koji se po završetku studija vraćaju u matične zemlje.

Problem je tako ozbiljan da se s njim pozabavio i sam premijer Jiri Paroubek koji je za početak imenovao posebno povjerenstvo, sa zadatkom da osmisli način kako premostiti ponor između potražnje i ponude. Na sastanku s premijerom, predsjednik CSK Jiri Pekarek je zatražio izdašniju vladinu pomoć za srednje medicinske škole i stomatološke fakultete.

On je upozorio da trenutno na jednog zubara otpada 1.400 pacijenata ali da bi do 2010. godine taj omjer mogao postati još nepovoljniji: jedan na 2.000 i jedan na 2.500 za 10 godina.

Pekarek je, dok se stanje ne popravi, pozvao Čehe da što više sami brinu o zubima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙