FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporazum MUP-a i Ministarstva kulture o zaštiti kuturne i prirodne baštine

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Ministri unutarnjih poslova i kultureIvica Kirin i Božo Biškupić potpisali su danas Sporazum o suradnji nazaštiti kulturnih i prirodnih dobara koji za cilj ima zajedničkodjelovanje na očuvanju nacionalne kulture i prirodne baštine tesprječavanju njezina ugrožavanja nezakonitim radnjama.
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Ministri unutarnjih poslova i kulture Ivica Kirin i Božo Biškupić potpisali su danas Sporazum o suradnji na zaštiti kulturnih i prirodnih dobara koji za cilj ima zajedničko djelovanje na očuvanju nacionalne kulture i prirodne baštine te sprječavanju njezina ugrožavanja nezakonitim radnjama.

Sporazumom se predviđa uvesti bazu podataka o spomenicima kulture i zaštićenim vrstama prirode, uspostaviti sustav kontrole trgovine kulturnim i prirodnim dobrima i provesti osposobljavanje djelatnika policije i carine za prepoznavanje spomenika kulture i zaštićenih vrsta, kazao je ministar Biškupić.

Sporazum su ministri Kirin i Biškupić potpisali nakon otvaranja izložbe o oslobodilačkim akcijama Bljesku i Oluji te ulozi specijalne policije u njima u Muzeju policije u osnutku u Savskoj ulici u Zagrebu. Izložba je organizirana u povodu blagdana Sv. Mihovila, 29. rujna, koji policija slavi kao svoj dan.

Uloga specijalne policije u Domovinskom ratu prikazana je pregledom izvornog naoružanja, odorama, fotografijama, vojnim zemljovidima i dokumentarnim filmovima. Tim postavom obilježava se i 80. godišnjica smrti Ivana Vučetića, Hrvata koji se smatra tvorcem suvremene kvalifikacije otiska prstiju, vrlo važne metode za identifikaciju osoba.

Izložba, koja će biti otvorena do 7. listopada, donosi i prikaz hrvatskih policajaca u mirovnim misijama u drugim zemljama te policije drugih zemalja na poštanskim markama.

Tijekom izložbenog tjedna u popodnevnim satima održavat će se predavanja o životu i značenju Ivana Vučetića u suvremenoj kriminalistici, a bit će organizirani i susreti s braniteljima, sudionicima Bljeska i Oluje.

Ministar Kirin podsjetio je okupljene da je hrvatska policija prva krenula u obranu domovine, pri čemu je poginulo 716 policajaca. Dan policije njezinim djelatnicima čestitao je i ministar kulture Božo Biškupić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙