FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Hrvati potpisuju peticiju za neizručenje novinara Jovića ICTY-ju

WASHINGTON,30. rujna(Hina) - Američki Hrvati počeli su u četvrtakpotpisivanje peticije hrvatskoj Vladi od koje traže da ne dopustiizručenje novinara Josipa Jovića Haškom sudu i pružaju potporu idrugim hrvatskim novinarima koje je ICTY optužio za nepoštivanje suda.
WASHINGTON,30. rujna(Hina) - Američki Hrvati počeli su u četvrtak potpisivanje peticije hrvatskoj Vladi od koje traže da ne dopusti izručenje novinara Josipa Jovića Haškom sudu i pružaju potporu i drugim hrvatskim novinarima koje je ICTY optužio za nepoštivanje suda.

Potpisivanje peticije putem e-maila pokrenula je u Washingtonu dr. Danica Ramljak, hrvatska znastvenica i podpredsjednica Hrvatske kuće, nevladine udruge iz Washingtona koja promiče hrvatsku kulturu i odnose Hrvatske i SAD-a.

Peticiju, koja je istovjetna onoj koju je u četvrtak pokrenuo ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitu, potpisalo je prvoga dana više od 200 osoba iz Amerike, ali i Engleske, Švicarske i Francuske, rekla je za Hinu Danica Ramljak.

Među njima su i ugledni hrvatski znanstvenici, novinari, odvjetnici, liječnici i umjetnici iz dijaspore, rekla je ona.

"Ovim činom pružamo potporu slobodi govora kao jednom od temeljnih odličja demokracije i to nam nitko, pa ni (glavna tužiteljica Haškog suda) Carla del Ponte ne može ugušiti", rekla je Ramljak.

Haški sud je u srijedu izdao nalog za uhićenje Jovića, novinara splitske Slobodne Dalmacije, nakon što se nije pojavio na Sudu kako bi se izjasnio o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda. ICTY je Jovića i još trojicu hrvatskih novinara optužio za nepoštivanje suda zbog objavljivanja imena i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja generalu Tihomiru Blaškiću 1998.

Ramljak je rekla da se Jovića i njegove kolege optužuje za objavljivanje transkripata koje je objavio i američki list The Washington Times koji se ipak nije našao pod udarom del Ponte. Ona je ocijenila da bi napor Haškog suda da dođe do američkog novinara ionako bio uzaludan.

Podsjetila je na slučaj bivšeg novinara Washington Posta Jonathana Randala kojega je del Ponte prije nekoliko godina tražila da svjedoči na suđenju bosanskom Srbinu kojega je prethodno intervjuirao.

"Randal je odbio svjedočiti u Den Haagu smatrajući to ugrozom svojih novinarskih sloboda", rekla je Ramljak dodajući da je on uz potporu svoje redakcije, novinara u Americi i svijetu i Odbora za zaštiti novinara iz New Yorka dobio bitku i na kraju nije morao svjedočiti.

Imena potpisnika peticije bit će proslijeđena ogranku HND-a u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙