FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić ističe značenje hrvatskih katoličkih misija za američke Hrvate

WASHINGTON,4. rujna 2005.(Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal JosipBozanić istaknuo je u subotu na proslavi 20. obljetnice hrvatskekatoličke misije Sv. Blaža u Washingtonu značenje ovakvih misija zaodržavanje katoličke vjere i nacionalnog osjećaja u američkih Hrvata.
WASHINGTON,4. rujna 2005.(Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u subotu na proslavi 20. obljetnice hrvatske katoličke misije Sv. Blaža u Washingtonu značenje ovakvih misija za održavanje katoličke vjere i nacionalnog osjećaja u američkih Hrvata.

"Hrvatski katolici bit će raspoznatljivi u Americi dok se budu okupljali u svojim katoličkim zajednicama", rekao je Bozanić okupljenim hrvatskim vjernicima u crkvi Gospe od pobjede.

Kardinal Bozanić tom je prigodom udijelio sakrament svete potvrde za šestero mladih krizmanika.

On je podsjetio koliko značenje za iseljenje Hrvate imaju hrvatske katoličke misije u Americi i svijetu.

"Osjećamo da je najjače hrvatsko okupljanje oko katoličkih misija posvuda po svijetu. One su tu da ljudima omoguće vjerničko okupljanje, ali one indirektno onda služe i u podržavanju nacionalne svijesti i nacionalne pripadnosti i očuvanju naše hrvatske kulture u inozemstvu", rekao je Bozanić hrvatskim novinarima.

Misi su nazočili američki Hrvati iz Washingtona kao i predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu među kojima i veleposlanik Neven Jurica.

Hrvatska katolička misija Sv. Blaža uspostavljena je 1985., a 2002. preselila je u župu Gospe od pobjede gdje se okuplja mala hrvatska zajednica u Washingtonu koja broji nekoliko stotina Hrvata, slavi misu na hrvatskom jeziku te organizira susrete i kulturna zbivanja.

Kardinal Bozanić od 27. kolovoza do 5. rujna pohodi hrvatske vjernike u Sjedinjenim Državama, a u petak se susreo s washingtonskim nadbiskupom kardinalom Theodorom McCarrikom te predstavnicima Biskupske konferencije SAD-a s kojima je razgovarao o životu Katoličke crkve u Hrvatskoj i SAD-u.

On je kazao kako je na susretima bilo riječi i o inicijativi za Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, a izrazio je nadu da će Katolička crkva SAD-a pružiti i financijsku potporu tom projektu.

Bozanić je odgovarajući na novinarska pitanja rekao kako drži da hrvatska Katolička crkva i njezini vjernici svojim vjerničkim životom mogu osigurati moralni utjecaj i na Hrvatsku vladu i nekatolike.

"Ako su u Vladi katolici, nadamo se da će raditi po savjesti. Ako su katolici u društvu isto tako očekujemo da svjedoče svoje evanđelje tamo gdje žive. A oni koji su izvan Katoličke crkve trebali bi imati dobar primjer vjernika i time zapravo Crkva govori onima koji nisu njezini članovi", kazao je.

Ocijenio je kako su i Amerikanci i Hrvati religiozan narod. "Ovaj narod je religiozan narod. To se vidi u konkretnom životu", rekao je Bozanić za Amerikance. "Hrvatski narod je isto religiozan narod dakako na jedan drugi način, jer svaki ima neku svoju specifičnost", rekao je Bozanić.

U povodu uragana Katrina koji je uzrokovao velike ljudske žrtve i razaranja u Alabami, Mississippiju i Louisiani, Bozanić je istaknuo: "Suosjećam sa žrtvama i pozivam ljude i na molitvu i na konkretnu pomoć".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙