FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz otkriva velike bečke slikare iz 1900.

PARIZ, 2. listopada 2005. (Hina/AFP) - Gustav Klimt, Egon Schiele,Oscar Kokoschka i Koloman Moser, veliki slikari s prijelaza iz 19. u20. stoljeće, koji su djelovali u Beču, tada cvjetajućoj prijestolniciaustro-ugarskog carstva, bit će prvi put izloženi zajedno i to upariškom muzeju Grand Palais od srijede 5. listopada od 23. siječnjasljedeće godine.
PARIZ, 2. listopada 2005. (Hina/AFP) - Gustav Klimt, Egon Schiele, Oscar Kokoschka i Koloman Moser, veliki slikari s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, koji su djelovali u Beču, tada cvjetajućoj prijestolnici austro-ugarskog carstva, bit će prvi put izloženi zajedno i to u pariškom muzeju Grand Palais od srijede 5. listopada od 23. siječnja sljedeće godine.

"Osim u Parizu, i u Beču je 1900. postojala jednako intenzivna umjetnička i intelektualna aktivnost. Ovom izložbom prikazujemo još nešto iz tog razdoblja, osim impresionizma koji smo navikli gledati u Francuskoj", rekao je Serge Lemoine, povjerenik za izložbu i predsjednik muzeja d'Orsay.

"Cilj je pokazati drugi put, paralelan s onim francuskim, prema apstrakciji" kroz simbolizam i ekspresionizam, rekao je.

Djela za jedinstvenu izložbu "Klimt, Schiele, Moser, Kokoschka - Beč 1900." Parizu su posuđena iz Austrije, Njemačke, Italije i Sjedinjenih Država .

Sva izložena djela, njih gotovo 150, su iz inozemstva, a samo je jedan Klimt iz muzeja d'Orsay. Francuski muzeji siromašni su djelima tih umjetnika, a njihove se slike u njima i rijetko izlažu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙