FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon obnove otvara se Grand Palais u Parizu

PARIZ, 2. rujna 2005. (Hina/AP) - Grand Palais, arhitektonski biserPariza i jedna od poznatijih znamenitosti tog "Grada svjetla", otvarase 17. rujna nakon 12 -godišnje obnove i uloženih 123 milijunadolara.
PARIZ, 2. rujna 2005. (Hina/AP) - Grand Palais, arhitektonski biser Pariza i jedna od poznatijih znamenitosti tog "Grada svjetla", otvara se 17. rujna nakon 12 -godišnje obnove i uloženih 123 milijuna dolara.

Ta palača iz 1900. godine, izgrađena povodom Svjetske izložbe, poznata je po svojoj kupoli od stakla i čelika, a da bi se spriječilo njezino propadanje zbog strukturalnih nedostataka, kompletni "facelifting" je podrazumijevao ugradnju oko 2.000 podzemnih potpornih stupova. Za obnovu je potrošeno i oko 280 tona stakla i nekoliko tona čeličnih potpornih konstrukcija.

Francuski ministar kulture Renaud Donnedieu je ponovno rođenje znamenite palače oduševljeno pozdravio.

"Grand Palais je putokaz i svjetionik, koji odašilje sjaj francuske umjetnosti i kulture diljem svijeta", kazao je ministar.

Javnost će od 17. rujna do 1. listopada moći u palači vidjeti dvije iznimne poslastice: ručno bojene globuse iz 17. stoljeća koje su francuskom kralju Louisu IV poklonili talijanski franjevački redovnici.

Grand Palais se nalazi između elegantnog bulevara Champs-Elysees i rijeke Seine.

Vanjske skele na palači maknut će se tek 2007. godine do kada se planiraju obnoviti vanjska pročelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙