FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupovi u Francuskoj posvećeni bl. Ivanu Merzu

ZAGREB/PARIZ, 30. rujna 2005. (Hina) - Francuski veleposlanik priUNESCO-u Jean Gueguinou na skupu o blaženom Ivanu Merzu u Središtuteoloških studija u Caenu (Normandija) izjavio je kako je početakakademske godine prava prigoda da taj dio Francuske upozna hrvatskogblaženika.
ZAGREB/PARIZ, 30. rujna 2005. (Hina) - Francuski veleposlanik pri UNESCO-u Jean Gueguinou na skupu o blaženom Ivanu Merzu u Središtu teoloških studija u Caenu (Normandija) izjavio je kako je početak akademske godine prava prigoda da taj dio Francuske upozna hrvatskog blaženika.

Gueguinou je naglasio kako nije jedini koji je otkrio Merza kao "svetoga laika, intelektualca, neumornoga apostola žive vjere, nadahnuta odgajatelja, uzora koji je unatoč kratkoći svoga života postigao tolike uspjehe na društvenom i duhovnom području", izvijestila je danas Postulatura za kanonizaciju bl. Ivana Merza.

Direktor Središta Philipe Leonard ocijenio je kako je cijeli život hrvatskoga blaženika bio posvećen dijalogu između vjere i kulture. To je napose došlo do izražaja tijekom studija u Parizu okrunjena njegovom disertacijom o utjecaju liturgije na francuske pisce, dodao je.

Stalni promatrač Svete Stolice pri UNESCO-u Francesco Follo, govoreći o Merzu, podsjetio je na misao pape Ivana Pavla II. kako svaka nacija postoji iz svoje kulture i za svoju kulturu.

Biskup Jacques Fihey istaknuo je kako je Merz bio svjedok dijaloga među kulturama u izgradnji Europe duha.

"Merz se posvetio djelima duha, uvjeren da su ona povlašteno sredstvo susreta s drugim ljudima", ocijenio je dodavši kako njegova privrženost francuskoj književnoj i liturgijskoj baštini otkriva razvijeni smisao za zajedničko življenje nasuprot individualizmu koji ugrožava postmoderna društva.

Profesorica na Sorboni Ivanka Jardin ocijenila je kako je Merz tijekom boravka u Parizu bio ambasador hrvatske kulture i duhovnosti u Francuskoj. Bio je most između naših kultura i zemalja, dodala je.

Svečani početak akademske godine (28. rujna) Veleučilište pripojeno Katoličkom sveučilištu u Parizu (Institut Catholique) posvetilo je u potpunosti bl. Ivanu Merzu.

Pred nazočnim biskupima Donje Normandije u Caenu su govorili još hrvatska veleposlanica pri UNESCO-u Neda Ritz, veleposlanica BiH u Francuskoj i pri UNESCO-u Željana Zovko i postulator za kanonizaciju o. Božidar Nagy.

Potkraj prošloga tjedna održana je i tribina o blaženom Ivanu Merzu na pariškoj Sorboni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙