FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Europe 2020 - Danas za sutra/Today for Tomorrow"

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Izložbu "Europe 2020 - Danas zasutra/Today for Tomorrow", na kojoj su predstavljena 56 autorska rada- plakata 37 dizajnera iz 11 zemalja sa svih kontinenata koji su seprijavili na istoimeno paneuropsko natjecanje u grafičkom dizajnuvečeras je u Muzeju za umjetnost i obrt otvorila ministrica vanjskihposlova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Izložbu "Europe 2020 - Danas za sutra/Today for Tomorrow", na kojoj su predstavljena 56 autorska rada - plakata 37 dizajnera iz 11 zemalja sa svih kontinenata koji su se prijavili na istoimeno paneuropsko natjecanje u grafičkom dizajnu večeras je u Muzeju za umjetnost i obrt otvorila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Riječ je o projektu koji su već drugi put zajednički organizirali Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Hrvatsko dizajnersko društvo, a potaknuo ga je poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić kako bi istaknuti europski dizajneri - okupljeni na jednome mjestu - grafičkim oblikovanjem pridonijeli budućnost staroga kontinenta.

Večeras su dodijeljene i nagrade za najbolje radove koje je odabrao međunarodni žiri pod predsjedanjem francuskoga dizajnera Pierrea Bernarda - pobjednika prvoga natjecanja održanoga 2002.

Prva nagrada i 6000 eura koje je sponzorirala koprivnička Podravka pripala je hrvatskoj dizajnerici Alenki Lalić.

Austrijska dizajnerica Angie Rattay, kojoj je pripala je druga nagrada i 3500 eura koje dodjeljuje Ministarstvo kulture, nije prisustvovala večerašnjoj svečanosti pa će nagradu primiti naknadno.

I laureati treće nagrade hrvatski su dizajneri Nebojša Uglješić i Marko Čižmešinkin koji su dobili po 2000 eura što je također osiguralo Ministarstvo kulture.

Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je da Hrvatska povijesno pripada Europi, ali i da sudjeluje u procesu njezina proširenja te da se kontinuitet tih nastojanja prepoznaje i u kulturnim projektima koji, poput ovoga grafičkoga, ukazuje na važnost današnjice u kreiranju budućnosti.

Izložba koju će se u prostorijama Muzeja moći razgledati do 25. rujna proputovat će Europu, najavila je ministrica Grabar-Kitarović rekavši da će to pridonijeti boljemu razumijevanju našega kontinenta a time i njegovoj budućnosti.

Za ministra kulture Božu Biškupića zbližavanje kultura europskih i ne-europskih zemalja važno je i u kontekstu evaluiranja hrvatske umjetnosti, a osobito hrvatskoga dizajna, u širem međunarodnom okruženju.

S tim u vezi ministar Biškupić podržao je realizaciju svih već valoriziranih dizajnerskih projekta u Hrvatskoj, a posebice, kako je rekao, dosezanje uvjeta za obrazovanje dizajnera, odnosno osnivanje fakulteta i škola za dizajnere.

I predsjednica Hrvatskoga dizajnerskog društva Ira Payer smatra da je za hrvatske dizajnere važno da suradnja sa svima koji su pomogli priređivanju izložbe ne stane samo na takvim projektima. Jer, istaknula je Payer, dobrim "oblikovanjem" Hrvatske, mi dizajneri želimo pomoći našoj zemlji.

Pokrovitelji Projekta su Ministarstvo kulture i Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, a potporu organiziranju natjecanja i izložbe dalo je više hrvatskih tvrtki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙