FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski poljoprivrednici tajno uzgajaju GM kukuruz

PARIZ, 6. rujna 2005. (Hina/dpa) - Francuski poljoprivrednici ove sugodine usprkos postojanom otporu tajno ali sasvim u skladu sa zakonompovećali uzgoj genetski modificiranog kukuruza sa 17,5 na više od 1000hektara, izvijestio je u utorak pariški dnevni list "Le Figaro".
PARIZ, 6. rujna 2005. (Hina/dpa) - Francuski poljoprivrednici ove su godine usprkos postojanom otporu tajno ali sasvim u skladu sa zakonom povećali uzgoj genetski modificiranog kukuruza sa 17,5 na više od 1000 hektara, izvijestio je u utorak pariški dnevni list "Le Figaro".

Tajni uzgoj genetski modificiranih kultura i dalje je tehnički zakonit u Francuskoj iako je Pariz dosad otklanjao zahtjeve Bruxellesa da potpiše odgovarajuće smjernice, sastavljene 2001.

Poljoprivrednici na jugozapadu Francuske uvoze genetski modificirano sjeme iz Španjolske i snose veliki dio odgovornosti za povećanje proizvodnje, navodi se u izvješću pariškog lista. Urod se potom većim dijelom vraća u Španjolsku gdje se koristi kao stočna hrana.

Ta će vijest vjerojatno razljutiti francuske aktiviste za zaštitu okoliša i protivnike genetski modificiranih kultura među poljoprivrednicima koji su proteklih godina uništili malene pokusne površine zasađene genetski modificiranim biljkama, ne znajući da se GM kukuruz već uzgaja za komercijalne svrhe.

Poljoprivrednici koji se bave biološkim uzgojem nedavno su postavili pitanje moguće nadoknade štete ako se pokaže da se sjeme GM kultura proširilo i na njihova polja.

Europska unija odredila je gornju granicu od 0,9 posto dopuštene razine genetskih modifikacija u kukuruzu koji nije označen kao GM kultura. Sukladno propisima EU, ako jedna članica odobri određeni proizvod i ne budu uloženi prigovori protiv tog poteza, on se šest mjeseci kasnije dodaje katalogu proizvoda koje odobravaju sve članice.

Španjolska je jedina zemlja u Europi koja trenutno naveliko uzgaja GM kukuruz, kojim je zasađeno 80 tisuća hektara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙