FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se istraga o zbivanjima u Srebrenici

SARAJEVO,19. rujna 2005.(Hina) - Dužnosnici Vlade Republike Srpske (RS)predali su u ponedjeljak Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinupopis koji sadrži stotinu imena osoba koje su neposredno odgovorne zamasakr nad Bošnjacima Srebrenice počinjen u srpnju 1995. godine,izvijestila je bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.
SARAJEVO,19. rujna 2005.(Hina) - Dužnosnici Vlade Republike Srpske (RS) predali su u ponedjeljak Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu popis koji sadrži stotinu imena osoba koje su neposredno odgovorne za masakr nad Bošnjacima Srebrenice počinjen u srpnju 1995. godine, izvijestila je bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.

Popis su u Ashdownov ured u Sarajevu (OHR) osobno donijeli premijer RS Pero Bukejlović, ministar obrane Milovan Stanković i ministar unutarnjih poslova Darko Marijašević.

Izvori BHT 1 naveli su da popis, među ostalim, sadrži imena zapovjednika postrojbi čiji su pripadnici odgovorni za masakr nad oko osam tisuća Srebreničana a protiv nekih od njih vlasti RS navodno već pripremaju pokretanje kaznenog postupka.

Podaci o njihovim aktivnostima prikupljeni su iz vojnih i policijskih arhiva vlasti u Banjoj Luci koji su dugo bili nedostupni javnosti.

Dostavljanje popisa OHR je zatražio na temelju ranijeg izvješća posebnog povjerenstva Vlade RS koje je imalo zadaću utvrditi okolnosti pod kojima se dogodio masakr u Srebrenici.

Izvješće tog povjerenstva sadržavalo je i podatak o 892 osobe koje su bile neposredno umiješane u ova zbivanja te bi mogle i snositi odgovornost za počinjena zlodjela.

OHR je inzistirao na preciziranju uloge i odgovornosti te imenovanju svake pojedine osobe i to do kraja rujna.

Glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić potvrdio je da su dužnosnici RS dostavili izvješće no nije se očitovao o njegovom sadržaju.

Kazao je samo da će sada uslijediti temeljita provjera iznesenih navoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙