FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj sustav zaštite prirode do 2007.

Hrvatska-priroda-zaštitaU Hrvatskoj sustav zaštite prirode do 2007. Cjeloviti sustav zaštite prirode uHrvatskoj uspostavit će se do kraja 2007., do kraja 2010. svinacionalni parkovi i parkovi prirode imat će posjetiteljske centre, aza zaštitu prirode u Hrvatskoj godišnje će trebati osigurati 26milijuna eura, odnosno 30 posto više novca nego dosad, rekao jepomoćnik ministra kulture Zoran Šikić.

ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) -

Cjeloviti sustav zaštite prirode u Hrvatskoj uspostavit će se do kraja 2007., do kraja 2010. svi nacionalni parkovi i parkovi prirode imat će posjetiteljske centre, a za zaštitu prirode u Hrvatskoj godišnje će trebati osigurati 26 milijuna eura, odnosno 30 posto više novca nego dosad, rekao je pomoćnik ministra kulture Zoran Šikić.

Cilj je razviti sustav cjelovite zaštite prirode u Hrvatskoj, u kojemu je i sadašnjih 18 zaštićenih područja (nacionalnih parkova i parkove prirode), istaknuo je Šikić na današnjem okruglom stolu na Zagrebačkom velesajmu, u sklopu Međunarodnog sajma zaštite okoliša, elektrotehnologija i komunalne opreme - EMAT.

Planirani rok za završetak razminiranja i razvoj svih 18 zaštićenih područja - nacionalnih parkova i parkova prirode je kraj 2007., a do 2010. u parkovima će biti uspostavljeni posjetiteljski centri.

Novim Zakonom o zaštiti prirode iz lipnja ove godine Hrvatske se uskladila sa zakonodavstvom Europske unije, a do ulaska Hrvatske u EU, moramo završiti projekt NATURA 2000., odnosno uspostaviti (locirati) europsku ekološku mrežu koja obuhvaća područja važna za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova.

Hrvatska je potpisala i sve relevantne međunarodne konvencije iz područja zaštite prirode.

Namjera je standardizirati sustav zaštite prirode u nacionalnim parkovima i parkovima prirode - kroz prostorne planove, planove upravljanja te bazu podataka.

Uspostavit će se jedinstveni vizualni identitet parkova, a do kraja ožujka iduće godine svih 550 rangera dobit će iste uniforme - plave za morske parkove, zelene za kontinentalne.

Sva zaštićena područja također će imati kartu, brošuru i ostale promidžbene materijale, te definiranu cijenu ulaznica.

Zaštićene područja obuhvaćaju oko 10 posto Hrvatske, a namjeravaju se i nova područja proglasiti zaštićenima, najavio je pomoćnik ministra kulture Zoran Šikić.

Također je najavio da bi se do kraja godine u saborskoj proceduri mogao naći prijedlog za proglašenjem Lastova parkom prirode, a uskoro i delte Neretve.

Državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović rekao je da će se iduće godine u Hrvatskoj održati europska konferencija o bioraznolikosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙