FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poplavljen park prirode Kopački rit

OSIJEK, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Oko 12 000 hektara Parka prirodeKopački rit je pod vodom, vodostaj Drave kod Osijeka u ponedjeljakujutro je iznosio plus 343 centimetra, a kada rijeka dosegne plus 350centimetara proglašavaju se redovite mjere obrane od poplave.
OSIJEK, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Oko 12 000 hektara Parka prirode Kopački rit je pod vodom, vodostaj Drave kod Osijeka u ponedjeljak ujutro je iznosio plus 343 centimetra, a kada rijeka dosegne plus 350 centimetara proglašavaju se redovite mjere obrane od poplave.

Izvijestili su to u Hrvatskim vodama u Osijeku uz napomenu da se zasad Drava nije izlila na lijevu obalu, ali ne isključuju tu mogućnost, što znači da bi, između ostalog, mogla biti poplavljena šetnica kod osječkog zoološkog vrta.

Kako ističe ravnateljica Javne ustanove Park prirode Kopački rit Biserka Vištica visoke vode su inače prirodni fenomen u tom zaštićenom dijelu prirode, što zahtijeva dodatnu skrb o divljači.

Istaknula je kako su djelatnici nadzorne službe na terenu te nadziru da se slučajno divljač ne bi zapetljala u granje. Dosad nije uočeno stradavanje divljači, no, ono što je bitno treba dodatno kontrolirati područje kako lovokradice ne bi ubijale divljač koja traži spas, rekla je.

U Odjelu za lovstvo Uprave šuma Osijek rečeno je da je divljač s poplavljenog područja prešla na sigurno, te da je u ovo doba mladunčad već dovoljno stasala da sama može preplivati poplavljeno područje.

U lovištima Hrvatskih šuma koje se nalaze u Parku prirode Kopački rit matično je stado od 1600 komada jelenske divljači, 300 srneće i tisuću divljih svinja.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo najavio je da će proglasiti stanje elementarne nepogode za pojedine kulture i mjesta koja su najviše stradala. Rekao je kako će od hrvatske Vlade tražiti 300 milijuna kuna kolika je dosad procijenjena šteta od visokih voda u Osječko-baranjskoj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙