FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kopački rit: mladi orao štekavac uskoro u prirodi

KOPAČKI RIT, 5. rujna 2005. (Hina) - Mladi orao štekavac kojega suprošloga tjedna iznemoglog i u teškom stanju pronašli djelatnici Javneustanove Park prirode Kopački rit, u predjelu šume Ludoš, dobro seoporavlja i uskoro će biti vraćen u svoje prirodno stanište.
KOPAČKI RIT, 5. rujna 2005. (Hina) - Mladi orao štekavac kojega su prošloga tjedna iznemoglog i u teškom stanju pronašli djelatnici Javne ustanove Park prirode Kopački rit, u predjelu šume Ludoš, dobro se oporavlja i uskoro će biti vraćen u svoje prirodno stanište.

"To nas posebno veseli jer je riječ o zaštićenoj i rijetkoj vrsti ptica, a mladi bolesni orlić koji se nakon veterinarske skrbi i dobre prehrane odlično oporavio, jedan je od pet orlića iz ovogodišnje populacije koje smo u svibnju prstenovali", kazala je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Kopački rit Biserka Vištica.

Dodala je kako u ritu ima 25 pari te vrste orla, te kako je od 17 pari, koji su se ove godine gnijezdili, otkriveno i prstenovano pet malih prinova.

U Parku prirode Kopački rit populacija orla štekavca čini trećinu ukupne populacije te ugrožene vrste u Hrvatskoj.

Orao štekavac ili bjelorepan najveći je orao u Europi i najveći grabežljivac među tom vrstom ptica. Uglavnom ima raspon krila od 200 do 240 centimetara, neki i do 250, a teži od 6 do 6,5 kilograma. Satima može letjeti koristeći strujanje toplog zraka. Glavna su mu hrana ribe, te ptice i ostale manje životinje.

Inače, posebna su zanimljivost Kopačkog rita ptice koje se gnijezde u kolonijama, posebno čaplje i veliki vranac, a, osim toga, u ritu boravi i velik broj crnih roda. Na cijelom prostoru Kopačkog rita do sada je zabilježeno 285 vrsta rijetkih ptica.

Ravnateljica Biserka Vištica istaknula je kako je stanje uz poplavno područje Kopačkog rita stabilno, te da nije uočeno stradavanje divljači.

Prema njezinim riječima, idućega tjedna očekuje se povlačenje vode iz rita, no visoke vode u ritu su i normalna pojava jer je riječ o poplavnom području koje je upravo zbog toga specifično.

"Orlić nije stradao od visokih voda nego je, kako su utvrdili veterinari, pojeo nešto što mu nije odgovaralo zbog čega je bio iscrpljen i u teškom stanju", rekla je ravnateljica Kopačkog rita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙