FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tražio gljive, napala ga medvjedica

LJUBLJANA,29. kolovoza(Hina) - Slovenske šume ovih su dana punegljivara koji potragu za zadnjim vrganjima i lisičarkama koriste i zaugodnu rekreaciju u prirodi, no događaj blizu Ilirske Bistrice pokazaoje da to može biti i opasan sport.
LJUBLJANA,29. kolovoza(Hina) - Slovenske šume ovih su dana pune gljivara koji potragu za zadnjim vrganjima i lisičarkama koriste i za ugodnu rekreaciju u prirodi, no događaj blizu Ilirske Bistrice pokazao je da to može biti i opasan sport.

Kako su javili slovenski mediji, 62-godišnjaka iz toga gradića, smještenoga blizu granice s Hrvatskom, napala je medvjedica, pri čemu je imao sreću jer je zadobio samo nekoliko ogrebotina.

Do bliskog susreta nezgodne vrste došlo je prošlog četvrtka blizu mjesta Zabiče. Pozivajući se na izvješće policije, mediji navode da je je gljivar opazio medvjedicu na udaljenosti od 50 metara, ali je ostao miran kako je ne bi izazvao i pokušao se udaljiti.

Nakon nekoliko metara pogledao je iza sebe, a nakon što je opazio da mu se medvjedica približava dao se u trk, dozivajući upomoć prijatelja koji je također bio u šumi. Nakon dvjesto metara životinja ga je dohvatila i šapom mu rastrgala majicu, a pokušala ga je i ugristi u čemu nije uspjela. Medvjedica je otišla nakon što je događaj opazio bračni par koji se u blizini nalazio u automobilu i počeo trubiti automobilskom sirenom.

Policija gljivarima iz okolice Ilirske Bistrice savjetuje da u šumi budu oprezni i da neko vrijeme ne odlaze na spomenutu lokaciju.

Slovenski lovci i ljubitelji prirode svake godine vode polemike oko toga ugrožava li populacija smeđeg medvjeda seoska kućanstva i ljude, a dozvola da se prije nekoliko godina odstrijeli sedamdesetak primjeraka dovela je do burnih reakcija u javnosti, pa čak i prosvjeda Brigitte Bardot, nekoć slavne glumice koja se bavi zaštitom životinja.

Napadi smeđeg medvjeda u Sloveniji su rijetkost, ali se često prijavljuju štete na usjevima i stadima ovaca. Zagovornici većeg odstrela navode da bi Slovenija s obzirom na površinu i veliki prirodni habitat koji zahtijevaju medvjedi za normalan život smjela imati samo oko 300 ovih životinja, a po nekim procjenama ih je oko 500.

(Hina) xfl ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙