FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Požegi počeo trodnevni Međunarodni forum okolišnih novinara

POŽEGA, 19. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji press centra za okolišHrvatske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okolišaprostornog uređenja i graditeljstva, u Požegi je danas počeo trodnevniMeđunarodni forum okolišnih novinara na kojem sudjeluje 14 novinara izHrvatske, Srbije i Crne Gore, Mađarske, Francuske i Engleske.
POŽEGA, 19. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji press centra za okoliš Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva, u Požegi je danas počeo trodnevni Međunarodni forum okolišnih novinara na kojem sudjeluje 14 novinara iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Mađarske, Francuske i Engleske.

"Cilj je Foruma pokrenuti istraživačko okolišno novinarstvo u Hrvatskoj u cilju očuvanja prirodnih bogatstava i zdravlja čovjeka, ali i ukazivanja na nužnost pravosudnog sankcioniranja onih koji ugrožavaju prirodu", istaknula je predsjednica Press centra za okoliš Hrvatske Verica Sikora.

Predsjednik Međunarodne federacije okolišnih novinara Michael Schweres izrazio je zadovoljstvo što su hrvatski novinari pokazali veliko zanimanje za teme ugroze prirode i čovjeka koje pogađaju sve dijelove svijeta.

Govoreći o stanju šuma u zaštićenim dijelovima prirode, državni tajnik u Ministarstvu okoliša Nikola Ružinski izvijestio je da je tijekom godine dana to Ministarstvo izdalo 660 rješenja o rušenju bespravno sagrađenih objekata, a taj će se proces nastaviti.

Ministarstvo zaštite okoliša posebnu pozornost poklanja rješavanju odlagališta otpada u Hrvatskoj, a kao zanimljiv projekt u zbrinjavanju otpada Ružinski je najavio otkup ambalažnih boca po 0,50 kuna, koji će početi slijedeće godine.

Odgovarajući na novinarski upit o provedbi programa razminiranja u šumskim područjima i zaštićenim dijelovima prirode, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk istaknuo je da su samo ove godine Hrvatske šume osigurale 20 milijuna kuna vlastitih sredstava za razminiranje.

Partnerske organizacije u organiziranju Foruma su Javna ustanova Park prirode Papuk i Osječki zeleni jer se upravo na prostoru Parka prirode Papuk želi ukazati na problem devastacije prirode radom kamenoloma Veličanka 2.

Viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture Željko Vuković naglasio je kako je rješenje o zabrani rada kamenoloma izdao u veljači, no unatoč tome kamenolom i dalje radi.

Na primjeru nezakonitog rada kamenoloma i mnogih drugih slučajeva, ocijenjeno je kako veliki problem u zaštiti prirode predstavlja pravosudno nesankcioniranje počinitelja.

Sudionike Foruma primio je gradonačelnik Požege Zdravko Ronko istaknuvši da svaki dobronamjerni čovjek mora voditi brigu o zaštiti prirodnih dobara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙