FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Piva i "žestica" povećavaju opasnost od raka debelog crijeva

NEW YORK, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Osobe koje piju pivu ižestoka pića suočavaju se s većom opasnošću od tumora debelog crijeva,dok rizik za vinopije možda bitno manji, tvrdi se u studijiobjavljenoj u časopisu American Journal of Gastroenterology.
NEW YORK, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Osobe koje piju pivu i žestoka pića suočavaju se s većom opasnošću od tumora debelog crijeva, dok rizik za vinopije možda bitno manji, tvrdi se u studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Gastroenterology.

"Alkohol je opasan za tumore debelog crijeva. Način života ima jednaku važnost kao i genetika u razvoju" tih tumora, izjavio je Joseph Anderson sa sveučilišta Stony Brook u New Yorku.

Anderson je sa skupinom znanstvenika proveo istraživanje o utjecaju redovite konzumacije alkohola na tumre debelog crijeva nad 2291 pacijentom podvrgnutim kolonoskopiji.

Pacijentima koji su više pili pivu ili žestoka pića prijetila je dvostruko veća opasnost od dobivanja raka debelog crijeva nego osobama koje ne piju alkohol uopće ili ga piju umjereno, tvrdi se u studiji. Umjerenim vinopijama, pak, prijeti upola manja opasnost nego apstinentima.

Rak debelog crijeva povezuje se i s dobi višoj od 60 godina, pušenjem i debljinom, kaže se u studiji.

Anderson u rizičnu skupinu smješta "sve koji na dan popiju više od jedne pive ili pića", a još utvrđuje razliku u blagotvornom utjecaju bijelog u odnosu na crno vino, koje bi "zbog visoke razine (prirodnog antiksidansa" resveratrola", trebalo bolje štititi od tumora debelog crijeva nego bijelo vino.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙