FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o direktnom izboru župana, gradonačelnika i općinskih načelnika

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - "Direktan izbor župana, gradonačelnikai općinskih načelnika" tema je okruglog stoga na kojemu su krozraspravu o Prijedlogu zakona o izborima župana, gradonačelnika GradaZagreba, gradonačelnika i općinskih načelnika, sudionici skupapokušali poboljšati taj prijedlog zakona, koji bi trebao potaknutiveću odgovornost političara i sudjelovanje građana.
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - "Direktan izbor župana, gradonačelnika i općinskih načelnika" tema je okruglog stoga na kojemu su kroz raspravu o Prijedlogu zakona o izborima župana, gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnika i općinskih načelnika, sudionici skupa pokušali poboljšati taj prijedlog zakona, koji bi trebao potaknuti veću odgovornost političara i sudjelovanje građana.

Skup je organizirala Udruga GONG, koja projekt javnih rasprava o temama vezanima za lokalnu samoupravu provodi uz potporu USAID-ovog Projekta reforme lokalne samouprave.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić kazao je kako će primjena zakona biti velika promjena u hrvatskom političkom životu, zauzevši se stoga za izradu dobrog i dugotrajnog zakona te postizanje konsenzusa oko osnovnih principa.

Prijedlogom zakona, koji je prošao prvo čitanje u saborskoj proceduri, definiraju se osnovna pitanja vezana za ostvarivanje biračkog prava na izborima, precizira trajanje i prestanak mandata čelnika te definira institut inkopatibiliteta, odnosno, nemogućnost istovremenog obnašanja određenih dužnosti s obnašanjem dužnosti na lokalnoj razini. Predviđa se model prema kojemu se čelnici lokalne i regionalne samouprave biraju većinskom izbornom metodom, na način da cijelo područje jedinice čini jednu izbornu jedinicu. Izbori će se ponavljati ako ni jedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, koliko mu je potrebno da bude izabran. Palarić je rekao kako se razmatra i mogućnost osnivanja profesionalnog državnog izbornog povjerenstva, koje će ako se usvoji, imati još više posla nego dosadašnje.

Ivan Grdešić (Fakultet političkih znanosti) predložio je ograničavanje i pooštravanje ulaska u izbornu proceduru, kako bi se onemogućio ulazak "šarlatanima" u taj ozbiljan politički posao te vratilo povjerenje u demokratske institucije. Predložio je polaganje novčanog depozita prijavljenih kandidata te jasnije definiranje i poštivanje procedure vezane za skupljanje potpisa. Zakon je poticajan i za to da političke stranke regrutiraju časne ljude za te funkcije, a neposrednim izborom gradonačelnika moć bi se vratila u ruke građana kojima bi nagrada bila onemogućavanje trgovine među strankama, drži Grdešić.

Međunarodni stručnjak za izbore Jessie V. Pilgrim, koji je sudjelovao u ocjenama izbornog zakonodavstva i procesa za više od 25 država i organizacija, misli da taj zakon ide u prilog modernom trendu povećanja odgovornosti i većeg sudjelovanja građana. Dio rasprave okruglog stola bio je posvećen i komparativnoj analizi sustava direktnog izbora čelnika lokalne i regionalne samouprave u drugim europskim državama, a koju je predstavio Boško Picula.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙